Italienske byer nekter migranter adgang

Flyktningleirer er fylt til randen og tusenvis av migranter lever på gata. Den humanitære katastrofen utløser politiske oppgjør under denne ukas internasjonale møter.

Dette bildet er tatt utenfor den italienske byen Ventimiglia, nord i Italia. Disse migrantene forsøker å komme seg over til Frankrike. Leger Uten Grenser meldte 27. juni at en gruppe på over 100 personer, en del barn, hadde sovet ved elven Roja i flere uker.
 • Michael Seidelin
  Aftenbladet/Politiken
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Firenze er en av Italias rikeste byer, men selv her sier byrådet nå nei til å motta de 500 migrantene byen skal huse som et ledd i en avtale mellom regjeringen, regionene og kommunene. Lenger nord, hvor flere regioner på størrelse med Danmark blir styrt av det innvandrerfiendtlige partiet Lega Nord, krever borgermestre i flere byer at migrantene utvises, og situasjonen er kaotisk.

Les også

Folk strømmer til italiensk ytre høyre

Det var allerede tilfellet før strømmen av migranter over Middelhavet nådde en foreløpig kulminasjon forrige uke. Panikken er i ferd med å spre seg blant landets politikere, mens reportasjene om redningsaksjonene i Middelhavet og bilder av unge afrikanere sittende på gater og torg overalt i landet fyller media.

Regjeringen forbereder nå en diplomatisk offensiv før et møte mellom EUs innenriks- og justisministre senere denne uka, og G20-møtet i Hamburg fredag og lørdag.

Bare ett land

– Redningsaksjonene er internasjonale, men mottakelsen av migrantene henger på ett land, sa regjeringssjef Paolo Gentiloni fredag, med en henvisning til at migrantene på hjelpeorganisasjonenes, EUs og EU-byrået Frontex’ skip landsettes i Italia – som deretter står igjen med problemet.
Han er svært direkte i sin kritikk av EU-landenes «totale uansvarlighet» i dette spørsmålet, og italienerne har et konkret forslag: Frankrike bør i likhet med det andre middelhavslandet Spania godta at skipene også setter en del av migrantene i land i franske og spanske havner.


Italia har dessuten truet med å stenge landets havner for skip som seiler under utenlandske flagg. Ifølge italienske medier vil regjeringen stille krav om at kystvaktens fartøy får rett til å kontrollere skipene til de humanitære organisasjonene for å sikre seg mot menneskesmugling under dekke av redningsaksjoner.

Disse migrantene bor i en overgangsleir i Roma. Bildet er fra august 2016.

Det er et kontroversielt forslag, og innenriksministrene fra Italia, Frankrike og Tyskland samt EUs kommissær for flyktninger holdt søndag et krisemøte i Paris for å hindre et åpent slagsmål på møtene senere denne uka.

Økonomiske migranter

Frankrikes president Emmanuel Macron blir neppe begeistret for det italienske forslaget. Innenriksministeren han avviser kategorisk å opprette leirer for de stadig flere migrantene, og den nye regjeringens praksis er langt mer restriktiv enn de foregående sosialistiske og borgerliges, vurderer representanter for flere humanitære organisasjoner.
I mellomtiden må italienerne klare oppgaven, og det går ikke bra. Mottaksleirene er overfylte, og forsøket på å holde igjen migranter uten utsikt til å få oppholdstillatelse i et annet EU-land har mislyktes.

Over 80 prosent av migrantene som kom til Italia i 2016 og de første månedene av 2017 er såkalt økonomiske migranter. Halvparten av samtlige migranter fra 2016 valgte ikke å søke om asyl, men forsvant i stedet for ikke å bli registrert i Italia, og over 60 prosent av migrantene som søkte om asyl ble avvist.

Utilstrekkelig

Ifølge loven skal de utvises, og i januar opprettet regjeringen 14 nye leirer i tillegg til de eksisterende 4, hvor utvisningsdømte migranter skal oppholde seg fram til utvisningen. Disse leirene, som har en kapasitet på 100 personer hver, er helt utilstrekkelige, og i likhet med stort sett alle andre EU-land fungerer ikke utvisningsprosedyrene.

– Det er en av svakhetene i hele systemet, sier sjefredaktør Maurizio Molinari fra dagsavisen La Stampa i et intervju i avisen.
Italia har avtaler med flere land, men prosedyrene tar for lang tid, som fører til at migrantene forblir i Italia. Borgermester Giorgio Gori i den norditalienske byen Bergamo kjenner problemet.
– De aktuelle problemene skyldes først og fremst folk som nekter å søke om asyl. I Bergamo er det flesteparten, 75 til 80 prosent. De bør utvises, men flertallet blir her som ulovlige innvandrere, sier han til nettavisen Bergamonews.

Svindel med hjelpen

Flere kommuner og private aktører prøver å organisere hjelp i form av herberger, oppholdssteder og italienskundervisning.
Det finnes solskinnshistorier med lokale initiativer hvor migranter, lovlige og «clandestini» – papirløse, lærer italiensk og i enkelte tilfeller håndverk. Likevel hører man særlig historier om de tusenvis av ulovlige innvandrerne som jobber for minimal lønn i jordbruk i Sør-Italia eller på fabrikker med uakseptable arbeidsforhold sentralt i landet.

Dagsavisen La Stampa avslørte nylig misbruk som finner sted. Foreningen og såkalte kooperativer mottar offentlig støtte til å iverksette initiativer for migranter. I mange tilfeller forsvinner imidlertid pengene, og enkelte steder organiserer såkalte ledere blant migrantene aktiviteter for kvinner og barn, selv om det er imot reglene. Det er derfor vanskelig å si om de 4,5 milliarder euroene (ca. 43 milliarder kronene) som staten har satt av til initiativene blir brukt rasjonelt, slik La Stampa spør.

Mistenkelige foreninger

Noe er definitivt galt, sier parlamentariker Elena Carnevali til avisen.
– Det blir nå iverksatt 2.500 kontrolltiltak, og antikorrupsjonsmyndighetene utarbeider en liste hvor mistenkelige foreninger opptrer.

I Sør-Italia holder politiets antimafiaenheter øye med aktiviteter i og rundt flyktningleirer, hvor man har sett flere eksempler på samarbeid mellom menneskesmuglere, afrikanske kriminelle og lokal organisert kriminalitet.
Bare i Bergamo-provinsen, en del av Lombardia, befinner det seg rundt 55 000 afrikanske migranter ifølge tall offentliggjort av avisen l’Eco di Bergamo.
Ifølge samme avis le 608 utvist fra provinsen i 2016, men bare 86 ble fraktet rett til grensen av politiet, mens resten fikk ordre om selv å forlate landet innen en bestemt tidsgrense, noe de sjelden gjør.
Nå øker presset fra ytre høyre rundt partiet Lega Nord, og regjeringssjef Paolo Gentiloni advarer sine europeiske kolleger før det kommende parlamentsvalget i høst eller neste vinter.
– Hvis vi ikke får hjelp så er det en risiko for at populistene feirer triumfer ved neste valg.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
 1. Lega Nord
 2. Asyl
 3. Italia
 4. Menneskesmugling
 5. Frontex

Mest lest akkurat nå

 1. Sprer juleglede med hjemmelaget kostyme

 2. Slik så banen ut på kampdag

 3. 10 grunner til at strømprisen vil være skyhøy i mange år

 4. Hun sto på store scener i 25 år, så ble hun plutselig borte. Hva skjedde?

 5. Koronatrøbbel for NRKs team i sjakk-VM

 6. Se video fra området