Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir

Antall mennesker som er smittet av det mystiske, sars-lignende viruset i Kina, er trolig langt flere enn myndighetene har opplyst, mener forskere.

Publisert: Publisert:

Passasjerer på vei forbi en helsesjekk ved den internasjonale flyplassen i Beijing. Forskere mener tallet som er smittet av et nyoppdaget virus, er langt høyere enn kinesiske myndigheter oppgir. Foto: Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix

  • NTB-AFP-AP

Kinesiske myndigheter opplyser at to personer er døde og minst 45 personer har fått lungebetennelse som følge av viruset, som er sporet til et fiskemarked i den kinesiske millionbyen Wuhan.

Men ifølge forskere var tallet på smittede i byen trolig nærmere 1.700 per 12. januar. Forskerne jobber ved et senter for analyse av globale smittsomme sykdommer ved Imperial College i London, som gir råd til blant andre Verdens helseorganisasjon (WHO).

Myndighetene i Wuhan rapporterte fire nye smittetilfeller lørdag morgen, og for fem av pasientene er tilstanden alvorlig.

Spredning indikerer flere smittede

Det er så langt oppdaget tre tilfeller av viruset utenfor Kina, to i Thailand og ett i Japan. Forskerne tok utgangspunkt i smittetilfellene i utlandet for å utlede hvor mange som kan være smittet i Wuhan, og regnet seg fram til anslaget ved å se på trafikken ved flyplassen i byen.

– For at Wuhan skal ha eksportert disse tre tilfellene til andre land, må det være langt flere tilfeller enn rapportert, sier professor Neil Ferguson til BBC.

Han sier også at han er mye mer bekymret nå enn han var for en uke siden. Det er likevel for tidlig å slå alarm, mener Ferguson.

– Folk bør være mer oppmerksomme enn tidligere på at det er en vesentlig mulighet for at dette viruset smitter mellom folk, sier han og legger til at det er usannsynlig at dyr er den eneste smittekilden.

Ligner sars-virus

Viruset tilhører samme familie som det dødelige sars-viruset, og nettopp derfor har kinesiske helsemyndigheter slått alarm. I 2002 og 2003 døde 349 mennesker i Kina og 299 i Hongkong av sars-viruset.

Myndighetene i Hongkong har økt innsatsen for å screene reisende fra Fastlands-Kina, blant annet med temperatursjekk.

Amerikanske myndigheter bekreftet fredag at det blir gjennomført screening av fly fra Wuhan til San Francisco og New York, samt ved flyplassen i Los Angeles.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Etterlyser stjålet BMW i3 som kjøres av ruset 16-åring

  2. På vei til byen på hjemmelaget flåte

  3. Rekdal har fått ny trenerjobb: – En naturlig utfordring

  4. Trafikk­ulykke på E 39 i Kvinesdal – seks personer til sykehus

  5. Kiter i god form etter uhell ved Ølberg­stranden

  6. Trump sprer rykter om at Harris ikke kan velges

  1. Kina
  2. Sars
  3. Virus