De voldelige protestene fortsetter i Minneapolis

De voldsomme protester fortsetter i Minneapolis, der en svart, ubevæpnet mann døde etter en brutal pågripelse.

Publisert: Publisert:

Dødsfallet til en svart mann i politiets varetekt, har utløst voldelige protester i flere amerikanske byer, som her i Los Angeles. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB

Hendelsen har ført til omfattende protester mot politiets behandling av afroamerikanere i USA.

Onsdag kveld kom det til voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter, som satte fyr på biler og bygninger. Det ble også meldt om plyndring av butikker. Protestene fortsatte utover natten.

Én mann er skutt og drept og flere er pågrepet, opplyser politiet, som tok i bruk tåregass mot demonstrantene.

Minnesotas guvernør Tim Walz oppfordret folk til å forlate området i nærheten av politistasjonen der de fire politimennene som pågrep 46 år gamle George Floyd jobbet. Her er det påsatt flere branner, og Walz kaller situasjonen «ekstremt farlig».

Ordfører krever pågripelse

Minneapolis' ordfører Jacob Frey krever at politibetjenten som satte kneet sitt på nakken til Floyd, pågripes. Floyd døde senere i politiets varetekt.

– Hvorfor er ikke denne mannen som drepte George Floyd i fengsel, spurte Frey under en pressekonferanse onsdag.

– George Floyd fortjener rettferdighet, det afroamerikanske miljøet fortjener rettferdighet og byen vår fortjener rettferdighet, sa han.

Frey har bedt påtalemyndigheten om å opprette sak mot politibetjenten.

Dødsfallet til en svart mann i politiets varetekt i Minneapolis, har utløst store protester i flere amerikanske byer, som her i Los Angeles. Foto: AP / NTB scanpix

– Jeg får ikke puste

Tirsdag ble en video av pågripelsen spredt på sosiale medier. Den viser en politibetjent som setter kneet på nakken til Floyd, som ligger med ansiktet ned mot asfalten, og holder det der i mange minutter.

– Jeg får ikke puste! Jeg får ikke puste, sier Floyd i opptaket.

Han ser ut til å miste bevisstheten mens politibetjenten holder kneet låst til nakken hans. En ambulanse ankommer og Floyd blir fraktet bort.

Etter at videoen spredte seg, ble fire politibetjenter som var involvert i pågripelsen, sparket.

Minneapolis' ordfører Jacob Frey krever pågripelse av politibetjenten som satte kneet sitt på nakken til en svart mann, som kort tid etter døde. Foto: Evan Frost / Minnesota Public Radio via AP / NTB scanpix

Den dødelige pågripelsen av en svart mann i Minneapolis har utløst voldsomme protester. Foto: Carlos Gonzalez / Star Tribune via AP / NTB scanpix

Trump lover rettferdighet

Onsdag involverte også president Donald Trump seg. På Twitter skriver presidenten at han har bedt FBI og Justisdepartementet om å se på saken.

– Mine tanker går til Georges familie og venner, skriver Trump og lover dem rettferdighet.

Ifølge politiet i Minneapolis skulle Floyd pågripes fordi han var mistenkt for svindel i en matbutikk. Han motsatte seg pågripelsen, opplyser politiet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Du skrur på tv, og der ser du bussen din

  2. Han har skrevet mange fabelaktige bøker. Denne er så bra at det knapt kan gjøres bedre.

  3. – Ikke i tvil om at dette var et drapsforsøk

  4. Slik tilbringer tyske Ralf karan­tenen i Norge. Smitte­vern­lege er bekymret

  5. To nye smittetilfeller i Stavanger

  6. Chelseas nykommer scoret tre

  1. USA
  2. Vold