Dommer: Trump-dokumenter kan utleveres til Kongressen

En amerikansk dommer avviser et forsøk fra tidligere president Donald Trump på å hindre utlevering av dokumenter til komiteen som gransker 6. januar-stormingen.

Tidligere president Donald Trump fikk ikke gjennomslag for å hindre utlevering av dokumenter til kongresskomiteen som gransker stormingen av Kongressen 6. januar. Han varsler derfor anke.
  • NTB-AP-AFP
Publisert: Publisert:

– Domstolen mener at det er i offentlighetens interesse å tillate, ikke forby, det kombinerte ønsket fra den lovgivende og utøvende makt om å studere hendelsene som førte fram til og som fant sted 6. januar, og å vurdere lovgivning for å hindre slike hendelser fra noensinne å skje igjen, argumenterer den føderale dommeren Tanya Chutkan.

Dokumentene som kongressen ønsker, omfatter blant annet telefonutskrifter, notater fra uttalelser og taler, og håndskrevne notater fra Trumps daværende stabssjef Mark Meadows.

– Dette er en strid mellom den tidligere og nåværende presidenten. Og høyesteretten har allerede gjort det klart at det under slike omstendigheter skal være den sittende presidentens syn som veier tyngst, uttaler Chutkan.

– Trump anerkjenner ikke Bidens vurderinger som nåværende president. Men presidenter er ikke konger, og saksøkeren er ikke president, legger dommeren til.

Riksarkivet i USA har sagt at det vil overrekke dokumentene til granskningskomiteen i Kongressen innen fredag, med mindre det skulle foreligge en rettslig ordre om å ikke gjøre det.

Få minutter etter Chutkans kjennelse ble offentlig kjent, varslet Trump at han kommer ti å anke beslutningen. Saken ventes til slutt å gå helt til høyesteretten.

Publisert:
  1. Donald Trump

Mest lest akkurat nå

  1. Bil kom over i motsatt kjørefelt og traff et tre

  2. Dilara (16): – Det var ikke tydelig at jeg skulle bli en av de unge som havnet utenfor

  3. Demonstrerte mot høye strømpriser: Krever makspris på 50 øre

  4. Omsider får denne mannen en gate oppkalt etter seg

  5. Rogfast kan bli utsatt to år: Mange vil bygge tunnelen nordover fra Randaberg

  6. Oilers øker ledelsen