Tyske sosialdemokrater utsetter valgprogram

De tyske sosialdemokratene er lei av harde sparetiltak og vil sette i gang med investeringer i utdanning og infrastruktur. Foreløpig uten å ha fremlagt noe klart valgprogram.

Martin Schulz' parti SPD har ennå ikke lagt frem et klart partiprogram.
 • Erik Jensen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Mens de tyske sosialdemokratene mandag egentlig skulle presentere hovedpunktene i sitt valgprogram i forkant av høstens parlamentsvalg, gikk politiet til verks i partiets hovedkontor i Berlin. De gjennomsøkte kontoret etter å ha mottatt tips om en farlig gjenstand som muligens kunne være en bombe.

Det skulle imidlertid vise seg at den mistenkelige kassen som medarbeidere hadde rapportert om kun var en helt alminnelig og uskyldig trekasse. Med en viss ironi kunne man fastslå at det snarere var en blindgjenger enn en bombe – ikke ulikt SPD selv, etter at Martin Schulz-effekten ikke slo til som planlagt under de tyske delstatsvalgene denne våren.

Byttet roller

For tre måneder siden tok ukebladet Spiegel i bruk en forside hvor sosialdemokratenes da nyvalgte kanslerkandidat, Martin Schulz, peker på et bilde som forestiller Angela Merkel, med overskriften «Velter hun?». Omvendt har ukebladet Stern denne uka prydet forsiden sin med en Angela Merkel som stikker en nål i en ballong prydet med Schulz’ ansikt, og overskriften «Pang».

Så hurtig har kansleren og hennes borgerlige parti, CDU, klart å bytte om rollene i tysk politikk og tatt en solid lederrolle på vei inn i valgkampen som skal avgjøres 24. september. Etter tre overraskende store tap i tre delstater denne våren ligger SPD nede for telling. SPD hinker nå 12 prosent bak Angela Merkel og CDU.

Bak Merkel på meningsmålinger

Heller ikke på det personlige planet finner Martin Schulz noen trøst. 49 prosent av respondentene i en meningsmåling sier de fortsatt ønsker Merkel som kansler, mens kun 32 prosent sier de ønsker Martin Schulz som kansler.

Sosialdemokratene ønsker imidlertid å distansere seg fra personfokuset, for heller å snakke om partiets politikk og valgprogram. Problemet er imidlertid at valgprogrammet ikke er helt klart – om man skal tro tyske medier. Sånn sett fungerte den mistenkelige, tomme trekassa i partiets hovedkvarter som en ypperlig avledningsmanøver, og presentasjonen av valgprogrammet ble utsatt.

– Nå har vi lagt de harde dagene bak oss (…). Jeg vil presentere en stor satsing i en ny utdanningspakke med investeringer i utdanning, forskning og i distriktene. Og vi skal ikke ha hule løfter om mindre skatt som ingen lenger har behov for (…). Vi har en kø av nødvendige investeringer på 140 milliarder euro, sa Martin Schulz under et partimøte i Schweinfurt.

Les også

Målinger: Merkels parti vant valget i Tysklands største delstat

Les også

Tysk toppminister: – Vi tyskere bærer ikke burka

CSU vil senke skatten

Dermed førte Schulz valgkampen rett inn i den brede, tyske regjeringskoalisjonen bestående av nettopp SPD og søsterpartiene CDU og CSU. For partilederen for CSU, Horst Seehofer, som også er delstatsminister i Bayern, meldte denne helga at hans parti ønsker «massive skattekutt».

Begge uttalelser kommer som følge av at den tyske statskassa bugner over på grunn av landets sterke økonomi. Foreløpig har imidlertid hverken finansminister Wolfgang Schäuble eller hans sjef, Angela Merkel, nevnt noe om nedsatte skattesatser. Tvert imot sto Schäuble mandag side om side med finansministrene i eurosonen og slo fast at Tyskland ikke vil gi Hellas friere tøyler når det kommer til tilbakebetalingen av den enorme greske gjelden.

Tett på ny fransk president

Tidligere på dagen hadde den sosialdemokratiske utenriksministeren og tidligere kanslerkandidat Sigmar Gabriel ellers uttalt seg om at det ville vært fornuftig å «gi Hellas litt pusterom». Dermed førte også Gabriel valgkampen inn i regjeringens kontorer.

Sosialdemokratene ønsker å fremstå som et parti som står tett på Frankrikes nye president Emmanuel Macron, som både Martin Schulz og forgjengeren Sigmar Gabriel i forrige uke omtalte som «venn», med understreking av Macrons ønsker om å mykne opp gjeldskravene overfor de søreuropeiske nasjonene, til fordel for økte investeringer. Også hjemme i Tyskland ønsker SPD å bruke penger på utdanning, skoler og infrastruktur.

– Tyskland har i en årrekke vært i en tilstand som burde forbedres, som Martin Schulz uttrykte det under møtet i Schweinfurt søndag.

Tyskere er fornøyd med egen økonomi

Det er imidlertid tvilsomt at en slik investeringsplan vil være nok til å vinne velgerne tilbake til SPD. Nok en ny meningsmåling viser nemlig at tyskerne i økende grad er fornøyd med deres økonomiske situasjon. Da Angela Merkel overtok kanslerembetet i 2005 var kun 15 prosent fornøyd med sin private økonomi. Etter 12 år i stillingen er 81 prosent fornøyd med privat økonomi, mens kun 18 prosent sier at de skulle ønske deres økonomi var bedre.

Les også

Forskjellen på fattig og rik øker sterkt i Tyskland

Det er et slag som treffer sosialdemokratene hardt, all den tid SPDs store kampsak dette valgåret skulle være utjevning av sosiale ulikheter i Tyskland.

For Angela Merkel ser alt nå ut til å bevege seg i riktig retning. Hun har gjenvunnet tilliten som hun i stor grad tapte under flyktningkrisen gjennom å stramme inn lovgivningen og få kontroll over strømmen av flyktninger. Det gir Angela Merkel en enorm medvind som gjør henne i stand til å konsentrere seg om en solid, personlig valgkamp.

Les også

 1. Zakaria: Nå ser vi sentrumpolitikkens retur i populismens tid

 2. Merkel og mennene

 3. EUs omreisende sirkus på veien igjen

Publisert:
 1. SPD
 2. CDU
 3. Martin Schulz
 4. Angela Merkel
 5. Politikk

Mest lest akkurat nå

 1. Flere unge kan ikke lenger bruke en vanlig datamaskin: – Holder ikke med et kurs

 2. Bendi fra Sandnes skal til Bocuse d'Or: – Når jeg først har sagt at jeg skal gjøre noe, gjør jeg det

 3. Før var strømprisene lavest i Sør-Norge. Så skjedde det noe

 4. Ryfast: Stenges to ganger i døgnet i 10 dager

 5. NY Times: Politikere i Brasil vil tiltale Bolsonaro for massedrap

 6. Kvinne stjal engler fra gravsted i Randaberg