– Flygerfeil årsaken til flyulykken i Kirgisistan

Bisjkek (NTB-AFP-AP): Feil fra flygerens side var årsaken til styrten i Kirgisistan, mener landets myndigheter. Minst 37 mennesker mistet livet da et fraktefly styrtet i et boligområde nær flyplassen i Bisjkek.

Transportflyet krasjet og ødela rundt 15 boliger da det forsøkte å lande ved Manas lufthavn i tett tåke mandag morgen. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Styrten førte til flere branner i boligområdet. Foto: Azamat Imanaliev / AP / NTB scanpix
Minst 37 mennesker omkom i flystyrten. Foto: Vladimir Voronin / AP / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

– Ifølge våre opplysninger krasjet flyet på grunn av en flygerfeil, sier visestatsminister Muhammekaly Abulgaziev.

Rundt 15 boliger ble truffet da flyet styrtet under et landingsforsøk ved Manas lufthavn nær hovedstaden Bisjkek i tett tåke mandag morgen. Krasjområdet er på 335 meter ganger 75 meter.

– Flyet krasjet inn i hus og tok livet av hele familier. Mange sov, sier et øyenvitne til AFP.

Årsaken til ulykken er ennå ikke fastslått.

Kirgisistans transportminister opplyser til det russiske nyhetsbyrået Tass at det ser ut til at Boeing 747-flyet bommet på rullebanen.

– Vi kan ikke si hvorfor det bommet på rullebanen, om det var på grunn av teknisk feil eller værforholdene, sier tjenestemannen.

Dødstallene kan stige ytterligere

De fleste av de minst 37 omkomne bodde i landsbyen Dacha-Suu der flyet, et Boeing 747-fly tilhørende ACT Airlines, styrtet ved 7.30-tiden lokal tid, sier en talsperson for landets helsedepartement.

Minst seks av de omkomne er barn. Fire flygere omkom, men liket av den fjerde er så langt ikke funnet. Flyet var på vei fra Hongkong til Istanbul via Bisjkek.

Ifølge presidentens pressekontor er 31 bekreftet omkommet, og femten personer, inkludert seks barn, er innlagt på sykehus.

Antallet omkomne kan komme til å stige, sier Muhammed Svarov, talsmann for landets nødetater.

– En stor redningsoperasjon er i gang. Ødeleggelsene i landsbyen er store, sier han.

Mer enn tusen redningsarbeidere er på stedet.

– Årsaken til ulykken er på det nåværende tidspunkt ikke kjent og ytterligere detaljer vil bli gitt etter hvert som de kommer, uttaler det tyrkiskbaserte flyselskapet.

Turkish Airlines har utstedt en uttalelse om at verken flyet eller dets mannskap tilhørte dem.

Plyndrer åstedet

Øyenvitner sier til det kirgisiske nyhetsbyrået AKIpress at antallet omkomne kan stige til 60. Styrten førte til flere branner i boligområdet.

Politiet har fått meldinger om at det plyndres på flykrasjstedet, skriver nyhetsbyrået.

– Akkurat nå er politiet ute og sjekker om det er noe i meldingene om plyndring, opplyser politiet i Sokukluk-distriktet.

Bilder fra åstedet viser flyets nese i et mursteinshus og store fragmenter fra flyet er spredt rundt i boligområdet.

Flyplassen, som er landets største, er stengt for all flytrafikk etter ulykken. Presidenten har avlyst sin reise til Kina for å dra tilbake til Bisjkek.

17. januar vil bli en nasjonal sørgedag for ofrene etter flyulykken, heter det i en uttalelse fra presidenten. Det flagges på halv stang over hele landet.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu har sendt sine kondolanser til sin kirgisiske kollega Erlan Abdildaev, ifølge det tyrkiske utenriksdepartementet. (©NTB)

Publisert: