Trump-advokat Giulianis hjem og kontor ransaket

Føderale agenter i New York har ransaket boligen og kontoret til ekspresident Donald Trumps advokat Rudy Giuliani, ifølge flere kilder.

Rudy Giuliani, New Yorks tidligere borgermester og Donald Trumps personlige advokat, under en pressekonferanse ved Republikanernes hovedkvarter i Washington etter valgnederlaget i november i fjor.
  • NTB-AP
Publisert: Publisert:

Nyhetsbyrået AP, avisa The New York Times og CNN siterer onsdag ikke navngitte personer med kjennskap til saken.

Advokat Giuliani, som er tidligere ordfører i New York, har vært etterforsket i flere år for sine forretninger i Ukraina.

Giuliani er ikke siktet i saken og har nektet for å ha gjort noe galt.

Ransakelsesordren er ifølge CNN en opptrapping av justisdepartementets etterforskning, som har pågått i flere måneder.

«Vendepunkt»

Ifølge én av APs kilder beslagla etterforskerne Giulianis PC-er og mobiltelefoner da de slo til mot både advokatens hjem og kontor på Manhattan.

For påtalemyndigheten å gjennomføre en husransaking hos en advokat omtales som et ekstraordinært skritt.

Selv om ransakelsesordren ikke innebærer en eksplisitt anklage om at Giuliani har gjort noe galt, omtaler New York Times det som et stort vendepunkt i etterforskningen av Giuliani.

«Politisk forfølgelse»

I en uttalelse sendt ut via sin advokat anklager Giuliani påtalemyndigheten for «korrupt dobbeltmoral». Han sier at justisdepartementet overkjører rettighetene til enhver som er involvert i forsvaret av tidligere president Donald Trump.

– Herr Giuliani respekterer loven, og han kan bevise at hans opptreden som advokat og borger har vært helt lovlig og etisk, heter det i uttalelsen.

Tidligere har Giuliani kalt etterforskningen for «ren politisk forfølgelse».

Den føderale granskingen av Giulianis forretninger i utlandet stoppet opp i fjor. Bakgrunnen var en strid om den taktiske etterforskningen under valgkampen, samt Giulianis fremtredende rolle i Trumps mislykkede forsøk på å bestride valgresultatet.

Føderal påtalemyndighet og FBI hadde i månedsvis forsøkt å få grønt lys til å ta beslag i Giulianis telefoner, men høytstående politisk utnevnte personer i justisdepartementet ville den gangen under Trump ikke etterkomme ønsket, ifølge The New York Times.

Dommer

Etter at Merrick B. Garland ble godkjent som president Joe Bidens nye justisminister, skal protestene ha uteblitt.

For å få en ransakelsesordre må etterforskerne overbevise en dommer om at de har skjellig grunn til å tro at en forbrytelse er begått, og at søket vil kunne bevise det.

Verken FBI eller påtalemyndigheten har villet kommentere saken.

Etterforskerne har i stor grad konsentrert seg om å avdekke hvorvidt Giuliani drev ulovlig lobbyvirksomhet overfor Trump-administrasjonen i 2019 – på vegne av ukrainske tjenestemenn og oligarker. Ukrainerne skal samtidig ha bidratt i Giulianis jakt på uheldige opplysninger om Trumps politiske rivaler, blant andre daværende presidentkandidat Biden.

Publisert:
  1. Etterforskning
  2. Donald Trump
  3. New York Times

Mest lest akkurat nå

  1. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

  2. Hund falt ned i dypt hull på Våland

  3. Brann i bil på verksted ga full utrykning til Sandnes sentrum

  4. Turen på elsparkesykkel endte på legevakten for Malin (22)

  5. Når kommer vinteren, egentlig?

  6. – Gjester tar med seg piknikkurv og blir hele dagen