Mike Pence får ikke omgjøre valget i USA

En dommer i USA har avvist et søksmål fra republikanere som mente visepresident Mike Pence burde få makt til å omgjøre resultatet av presidentvalget.

Visepresident Mike Pence kan ikke på egen hånd omgjøre valgresultatet i USA, fastslår en dommer i Texas.
  • NTB-AP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Saksøkerne fikk fredag tommelen ned fra den føderale dommeren Jeremy Kernodle i Texas, som selv er blitt utnevnt av president Donald Trump.

Det var den republikanske kongressrepresentanten Louie Gohmert og en gruppe republikanske valgmenn fra Arizona som hadde gått til sak. De mente at Pence burde få mulighet til å velge hvilke valgmannsstemmer som skal telles når USAs neste president formelt utpekes av Kongressen neste uke.

Bakgrunnen var visepresidentens rolle som leder for Senatet. Men dommer Kernodle lot seg ikke overbevise av denne argumentasjonen.

Det gjorde tilsynelatende heller ikke Pence selv eller USAs justisdepartement. Pence ble i realiteten saksøkt av sine egne partifeller, og departementet, som representerte ham i saken, slo fast at søksmålet var rettet mot feil person.

Gohmert og hans støttespillere gir imidlertid ikke opp. De har varslet en anke, ifølge The Guardian.

I etterkant av valget i USA har Trump kommet med en lang rekke udokumenterte påstander om valgfusk. Trump og hans allierte har gått til om lag 50 søksmål for å få endret de offisielle valgresultatene. Nesten alle søksmålene er blitt avvist i retten eller droppet.

Publisert: