– Velgerne har straffet både Merkel og sosialdemokratene

Den sittende koalisjonen er blitt straffet av velgerne for innvandrings- og integreringspolitikken, mener ekspert på tysk politikk.

Publisert: Publisert:

Tyske velgere har straffet både Angela Merkel og juniorpartneren i koalisjonen, sosialdemokratene, fastslår Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Atlanterhavskomiteen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • Jon Even Andersen
 • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Selv om Angela Merkel ligger an til å kunne fortsette i regjering, så trenger hun nye partnere når sosialdemokratiske SPD ikke lenger vil være med etter en massiv velgerflukt og et resultat på 20 prosent.

– Den sittende koalisjonen, både sosialdemokratiske SPD og kristenkonservative CDU/CSU, er blitt straffet. Det er nærliggende å tro at det har med innvandring og immigrasjon å gjøre, gitt at Alternativ for Tyskland (AfD) ender på 13 prosent oppslutning. Også FDP ligger an til å gjøre det bra, og de står også for en mer restriktiv innvandringspolitikk, sier Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomiteen til NTB.

Ikke enkelt å danne regjering

Hun forstår godt at sosialdemokratene går ut av regjering og den sittende storkoalisjonen:

– Det har vært drepen for SPD å være juniorpartner med Angela Merkel i to omganger. De er jo på bunnivå for et stort sosialdemokratisk parti, sier Hansen Bundt.

Det blir heller ikke enkelt for Merkel å danne ny regjering, mener Tyskland-eksperten:

– Får ikke Merkel med seg de grønne, kan det spøke for hennes tid. Hun må gi en del på miljøspørsmål, selv om de grønne også gjør et ganske dårlig valg. Og så har vi fridemokratene, som ønsker finansministeren, en politiker som rett og slett vil ha en grexit, altså at Hellas skal ut av EU, sier Hansen Bundt.

Sosial rettferdighet

At AfD – et fire år gammelt parti som befinner seg på ytre høyre fløy, gjør det såpass sterkt, mener Hansen Bundt ikke bare kommer av at spørsmål om flyktningpolitikk og integrasjon har vært viktig for tyske velgere.

– Slike partier vil alltid trekke til seg ekstreme velgere, og det har helt klart vært viktig. Men AfD har også klart å fange opp spørsmål om sosial rettferdighet, som sosialdemokratene ikke har klart å gjøre til sin sak. Dette er jo hjertespørsmålet til ethvert sosialdemokratisk parti, å se økonomiske ulikheter i samfunnet. Det har ikke SPD klart, men AfD har klart det.

Publisert:

Les også

 1. Merkel må finne nye koalisjonspartnere 

 2. Merkel lover å danne ny regjering

 3. De grønne og FDP villige til å bli med i Merkel-koalisjon

Mest lest akkurat nå

 1. Familie­selskap skal være grunn til flere korona­smittede i Stavanger

 2. Fire ansatte korona­smittet hos ConocoPhillips

 3. Rapport: Derfor havarerte helikopteret ved Tau sommaren 2019

 4. Kvinnelig lærer tiltalt for sex med mindreårig elev

 5. Ungdommen fikk sitt eget anneks på fjellet: – Her slipper de å henge med oss voksne

 6. To nye smittede i Stavanger

 1. Angela Merkel
 2. Tyskland
 3. CDU
 4. SPD
 5. Politikk