Republikanere om Mueller: – Upåklagelige kvalifikasjoner

Politikere fra begge partier i Kongressen er fornøyd med at tidligere FBI-sjef Robert Mueller skal granske den mulige russiske innblandingen i valget i USA.

Tidligere FBI-direktør Robert Mueller skal granske mulig russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, er godt fornøyd med at Mueller er utnevnt til spesialetterforsker. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
Utnevnelsen av Mueller vil gjøre det mulig å grundige undersøkelser av Russland-saken, mener lederen av Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan. Foto: Scott Applewhite / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Mueller skal utrede «den russiske regjeringens innsats for å påvirke det amerikanske presidentvalget 2016 og relaterte spørsmål», opplyser justisdepartementet i USA.

Den tidligere FBI-sjefens mandat gjelder ikke bare undersøkelsene av mulig russisk innblanding, men også «alle eventuelle saker som har oppstått eller oppstår i forbindelse med granskingen». Deriblant alle «eventuelle koblinger mellom russiske myndigheter og personer tilknyttet valgkampen til president Donald Trump».

Kongresspolitikere fra begge de store amerikanske partiene er fornøyd med at Mueller utnevnes som spesialetterforsker.

Lederen for Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan, sier utnevnelsen samsvarer med hans mål om å sikre at «det er mulig å gjennomføre grundige og uavhengige undersøkelser som følger fakta».

– Lar seg ikke påvirke

Republikaneren Jason Chaffetz, leder av en komité i Representantenes hus som tilsvarer kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, skryter av valget av Mueller.

– Upåklagelige kvalifikasjoner. Burde bli allment akseptert, sier Chaffetz.

Demokraten Elijah Cummings, som sitter i samme komité, er blant dem som har krevd at saken måtte granskes av en spesialetterforsker. Han tror granskingen vil kunne avdekke at Trump har forsøkt å hindre rettsvesenets arbeid.

– Jeg tror Mueller kommer til å være uavhengig, tøff og rettferdig, og han kommer ikke til å la seg påvirke, sier Cummings.

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sier hun er svært fornøyd med at det er utnevnt en spesialetterforsker.

– Rett person

Også Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, er godt fornøyd.

– Det var behov for utnevnelse av en spesialetterforsker, og Mueller er den rette personen for jobben, sier Schumer.

Utnevnelsen av Mueller kommer få dager etter at hans etterfølger som FBI-direktør, James Comey, fikk sparken av Trump.

Etter oppsigelsen har eksperter og medier spekulert på om Comey ble sagt opp for å sette en stopper for undersøkelsene av de påståtte forbindelsene mellom Trumps valgkampstab og Russland.

Trump-regjeringen avviste først dette. Senere erkjente Trump selv at han blant annet hadde hatt Russland-saken i tankene da han besluttet å sparke Comey.

Publisert: