Politiet i Manchester: Har gjort viktige pågripelser

Britisk politi sier de gjør framskritt i etterforskningen av terrorangrepet i Manchester. Men amerikanske lekkasjer skal ha gjort arbeidet vanskeligere.

Britisk politi tror ikke 22 år gamle Salman Abedi var alene om mandagens terrorangrep mot en konsertarena i Manchester. Foto. AP / NTB scanpix           
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Til sammen er minst åtte personer pågrepet i Storbritannia etter angrepet. En av dem er broren til den antatte selvmordsbomberen Salman Abedi.

Britisk politi mener Abedi var del av et nettverk og at det er fare for at et nytt terrorangrep kan ramme Storbritannia i løpet av kort tid. Ifølge avisa Independent har politiet funnet bombematerialer under husransakinger etter Manchester-angrepet.

– Jeg vil forsikre folk om at arrestasjonene vi har gjort, er betydelige. Foreløpige husundersøkelser har ført til funn av gjenstander som vi tror er svært viktige for etterforskningen, sa Manchesters politimester Ian Hopkins på en pressekonferanse torsdag.

Samtidig kritiserte han de amerikanske lekkasjene av opplysninger om etterforskningen.

Bilder fra åstedet som ble publisert av New York Times, har vært en belastning for de pårørende, ifølge Hopkins.

– Svekker tilliten

Opplysningene i amerikanske medier antas å ha kommet fra kilder tilknyttet amerikanske myndigheter. De har i sin tur trolig fått informasjonen fra britisk politi og etterretning.

Manchester-politiet er ifølge BBC rasende over at materialet de har delt med USA, er blitt lekket til pressen. I en uttalelse sier politiet i byen at saken svekker tilliten mellom Storbritannia og USA.

– Det undergraver etterforskningen vår og tilliten til ofrene, vitnene og deres familier, heter det i uttalelsen.

Storbritannias statsminister Theresa May tok opp saken med USAs president Donald Trump på NATO-toppmøtet i Brussel torsdag.

Før de to skulle møtes, sa Trump i en uttalelse at lekkasjene var svært bekymringsfulle. De som har lekket opplysningene, kan bli straffeforfulgt, advarte presidenten.

Bror pågrepet i Libya

I tillegg til de åtte som er blitt pågrepet i Storbritannia, er Salman Abedis lillebror Hashem blitt pågrepet for terrorplaner i familiens hjemland Libya.

Hashem Abedi, som er 18 år gammel, skal ha innrømmet at både han og Salman har vært medlem av den ytterliggående islamistgruppa IS. Gruppa hevder selv at det var den som sto bak terroraksjonen i Manchester.

Brødrenes foreldre er blitt tatt inn til avhør i Libya, opplyser en sikkerhetsstyrke tilknyttet den FN-støttede samlingsregjeringen i landet. Moren har angivelig sagt at Salman ringte henne og ba om tilgivelse få timer før angrepet.

Venner og bekjente av Salman Abedi har fortalt at han forandret seg etter et besøk i Libya nylig.

Frankrikes innenriksminister Gérard Collomb skal ha fått vite av britiske tjenestemenn at Abedi trolig reiste til Syria da han for noen uker siden var i Libya. En amerikansk tjenestemann sier til CNN at Abedi trolig ble trent av IS i Syria.

– Ville hevne sivile i Syria

22 mennesker, mange av dem tenåringer, ble drept i terrorangrepet etter en konsert på Manchester Arena mandag. Over 70 mennesker er innlagt på sykehus, og flere av dem har svært alvorlige skader.

En kilde som kjente Salman Abedi, hevder overfor BBC at Abedi ga inntrykk av å godta terrorisme allerede for fem år siden. Dette skal ha blitt rapportert til britiske myndigheter.

Abedis søster Jomana har sagt til avisa Wall Street Journal at hun tror broren var drevet av et ønske om hevn. Han skal ha reagert sterkt på amerikanske bombeangrep som har rammet barn i Syria.

Torsdag bekreftet USAs forsvarsdepartement at over hundre sivile ble drept i et amerikansk flyangrep mot IS i den irakiske byen Mosul i mars. Storbritannia deltar i den USA-ledede koalisjonen mot IS både i Irak og Syria.

Publisert: