Vant i Strasbourg, men datteren adopteres bort

Oslo byrett har latt fosterforeldrene få adoptere den 11 år gamle fosterdatteren, til tross for at Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) i 1996 fastslo at den biologiske moren aldri skulle blitt fratatt barnet sitt.

Publisert: Publisert:
  • Ntb
iconDenne artikkelen er over 19 år gammel

Historien startet i 1989 da barnevernet tok med seg Adele Johansens seks dager gamle datter. Sju år senere slo EMD fast at Johansen skulle ha fått beholde barnet, og at barnevernet tok feil beslutning. Likevel har Oslo byrett nå tillatt at fosterforeldrene får adoptere datteren. Fosterforeldrene har skilt lag. Johansen har anket dommen, som kommer opp for lagmannsretten på nyåret, skriver Aftenposten.

Ikke respekt for EMD Tvangsadopsjon av Adele Johansens datter er et åpenbart uttrykk for at norske myndigheter ikke respekterer Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, sier advokat Georg Kvande, som representerer Adele Johansen, til avisen.

Han synes det er umenneskelig at datteren kan bli adoptert når EMD har slått fast at barnevernet aldri skulle ha fratatt Johansen foreldreansvaret og samværsretten.

Også fylkesnemnda og Fylkesmannen har gitt samtykke til adopsjonen.

Bakgrunnen for at barnevernet aksjonerte var at den kriminelle faren mens han satt i fengsel hadde sendt en bekymringsmelding for deres 11 år gamle felles sønn til barnevernet. Der påsto han at Adele Johansen var narkoman og at hun ikke burde ha omsorgen for sønnen. Barnevernet tok sønnen, samtidig som Adele Johansen oppdaget at hun var gravid. Da hun i desember 1989 fødte ei jente, ble også hun hentet av barnevernet.

Skulle slippe å flytte Halvannet år senere fikk Johansen medhold i byretten i at hun kunne gi datteren forsvarlige oppvekstforhold, men retten kom fram til at datteren likevel skulle fortsette å bo hos fosterforeldrene og slippe å flytte igjen. Høyesteretts kjæremålsutvalg avviste anken noen måneder senere, og byrettens dom var rettskraftig.

Adele Johansen bor nå i Danmark med fire barn, som bare har fått truffet sin halvsøster i Norge én gang. Johansen har truffet datteren sin to ganger, den første gangen i fjor.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Lyn, regn og mørke skyer i Agder. Slik blir helgeværet i Rogaland

  2. – Sesongen kommer til å være krevende for oss

  3. Trafikkulykke i Hå. Manuell dirigering på stedet

  4. 40 ganger høyere risiko for korona-smitte hvis du reiser hit på ferie

  5. To Viking-spillere får kritikk etter sesongstarten

  6. Vannskutere kjørte i Superspeed-bølgene nesten helt til Hirtshals