Tyskland markerer 75-årsdag for Hitler-attentat

Tysklands statsminister Angela Merkel deltar fredag under 75-årsmarkeringen for det mislykkede attentatet på Adolf Hitler.

Fredag markeres 75-årsdagen for det mislykkede attentatet på Adolf Hitler den 20. juli 1944. Kransen hedrer offiserene som ble henrettet i bakgården av Bendlerblock-bygningen tilhørende Tysklands forsvarsdepartement i Berlin. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB scanpix
  • NTB-AP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Kun hvis vi forstår vår fortid, kan vi bygge en god fremtid, sier Merkel i forkant markeringen. Uttalelsen er en hyllest til offiserene som forsøkte å styrte den tyske diktatoren.

Claus Schenk von Stauffenberg ble henrettet sammen med tre andre i kjølvannet av kuppforsøket 20. juli 1944. Stauffenberg forsøkte å drepe Hitler med en bombe, men mislyktes.

Nazistene fremstilte offiserene som forrædere etter det mislykkede attentatet, og dette hang igjen hos mange også i årene etter andre verdenskrig. Dermed tok det tid før attentatet fikk den anerkjennelsen det har i dag.

Ifølge direktøren for minnesenteret til den tyske motstandsbevegelsen, Johannes Tuchel, tok det tid før motstanden mot nazistene ble akseptert. På 1980-tallet trodde mange fremdeles at minnet etter attentatet ville forsvinne.

– De som handlet den 20. juli er et eksempel for oss, fordi de viste at de fulgte sin samvittighet og satte sitt preg på en del av tysk historie som ellers var definert av nazismens mørke, sa Merkel i forrige uke.

Årets markering kommer samtidig med bekymring over et økende antall høyreekstremister i Tyskland.

I juni ble politikeren Walter Lübcke drept. Han tilhørte Merkels kristendemokratiske parti CDU og var kjent som innvandringsvennlig. En mann med tilknytning til det nynazistiske partiet NPD og andre høyreekstreme grupper er pågrepet for drapet.

Les også

  1. Mannen føler at politiet er kommet nær. Han sletter de ulovlige filene, og tror han er trygg. Men det er han ikke.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet orket ikke å sjekke alle filene

  2. Det er ikkje meininga ein skal bli rørt over at staten lar friske barn få bevega seg fritt

  3. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

  4. – Han var en mann som aldri ga seg, en drømmer

  5. Fortsatt fastlåst mellom Kvia AS og Eigersund før de møtes i retten mandag

  6. Ble pepret med spørsmål om Bell og Berisha – dette sier de om stjerneduoen