Bolsonaro langer ut mot Norge etter stans i regnskog-støtte

– Norge har ingenting å lære oss, sier Brasils president Jair Bolsonaro etter den norske beslutningen om å holde tilbake støtte til bevaringen av Amazonas.

Brasils president Jair Bolsonaro harselerer med Norges klimainnsats etter at norske myndigheter besluttet å holde tilbake støtte til bevaring av regnskogen i Amazonas. Her mottar han en medalje for sin innsats for Brasils infrastruktur. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas har økt kraftig etter at sterkt høyreorienterte Bolsonaro overtok som president.

I tillegg mener den norske regjeringen at Brasil har brutt deler av avtalen som danner grunnlag for samarbeidet med Norge om bevaring av regnskogen. Norge holder derfor tilbake 300 millioner kroner som Brasil etter planen skulle fått.

Beslutningen ble kjent torsdag, og kort tid etter kom Bolsonaro med krass kritikk av Norge. Det skriver Dagens Næringsliv , som viser til brasilianske medier som siterer presidenten.

– Norge, er ikke det landet som dreper hvaler oppe på Nordpolen? Som utvinner olje der? De har ingenting å lære oss, sa Bolsonaro.

Han harselerte også med Tyskland, som i likhet med Norge har gitt Brasil økonomisk støtte til bevaring av regnskogen.

– Ta pengene og hjelp Angela Merkel med å plante skog i Tyskland, sa den brasilianske presidenten.

Det norsk-brasilianske samarbeidet om bevaring av Amazonas har pågått i over ti år. Avskoging i regnskogområder fører til store utslipp av klimagasser i tillegg til tap av dyre- og plantearter.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Advarer mot svært glatte veier

  2. Snøvær skapte problemer på Stavanger lufthavn, Sola: – Vi fikk ingen informasjon

  3. Som å bli truffet av markedsavdelingens ømme julegodstog

  4. Her fosser strøm-milliardene inn

  5. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

  6. Halvannet år etter at Konrad Åsnes (18) brakk nakken i en stupeulykke i Godalen, ble stupebrettet fjernet