Johnson legger fram sin brexitplan

Storbritannias statsminister Boris Johnson skal onsdag legge fram sin plan for en ny brexitavtale på De konservatives landsmøte.

Storbritannias statsminister Boris Johnson forbereder seg på sin tale til De konservatives landsmøte onsdag. Foto: Stefan Rousseau/Pool via AP / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Johnson vil legge fram detaljer rundt et «rettferdig og fornuftig kompromiss» i sin avslutningstale på landsmøtet i Manchester. Senere onsdag skal han presentere planen i Brussel, opplyser Downing Street.

Johnsons kontor understreker at planen vil være et «endelig tilbud». Hvis EU ikke går med på det, vil Johnson oppfylle sin trussel om å trekke Storbritannia ut av EU 31. oktober uten noen avtale.

Under ingen omstendighet kommer statsministeren til å be Brussel om en ny brexit-utsettelse under et EU-møte 17. og 18. oktober, heter det også i uttalelsen fra Johnsons kontor.

– La oss få brexit unnagjort. Vi kan, vi må og vi vil, kommer han til å si i sin tale til partifellene onsdag.

Brexit-tilhengere har avvist backstop-løsningen som var del av brexitavtalen som Johnsons forgjenger Theresa May framforhandlet med EU.

Backstop-løsningen binder britene til en tollunion med EU inntil en permanent løsning for grensen er på plass. Johnson mener en slik løsning ikke er et klart nok brudd med EU.

Tilhengerne mener på sin side at den er helt nødvendig for å beholde en åpen grense på øya, ikke minst med tanke på å beskytte den skjøre fredsavtalen i Nord-Irland.

The Daily Telegraph skriver at Johnson foreslår å beholde Nord-Irland i EUs indre marked fram til 2025, og samtidig i tollunion med resten av Storbritannia.

Publisert:
 1. Brexit
 2. Britisk politikk
 3. EU
 4. Boris Johnson

Mest lest akkurat nå

 1. Går inn for å forlenge smitte­vern­tiltakene i Stavanger til 8. februar: - Situasjonen er fortsatt svært alvorlig

 2. Denne isbanen i Stavanger er et mysterium

 3. Fine skiforhold i Sirdal, men ekstrem­kulde ødelegger idyllen

 4. Han blir leder for FNB Rogaland

 5. I denne kommunen har de fått nok. Nå ber de folk slutte med «smitte-shaming»

 6. Folkehelse­instituttet bommet kraftig på smitte­tall i julen