FN: 250.000 flere kan flykte fra Mosul

Opptil en kvart million flere irakere kan komme til å flykte fra Mosul idet kampene flytter seg vestover i den irakiske storbyen, advarer FN.

Internt fordrevne irakere som flyktet fra kampene mellom irakiske sikkerhetsstyrker og IS, fotografert i Hassan Sham-leiren øst for Mosul i slutten av januar. Da var de på vei hjem etter at IS-var drevet ut av den østlige delen av storbyen. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

FNs høykommissær for flyktninger og andre organisasjoner forbereder seg på å håndtere en ny stor bølge av internt fordrevne irakere, opplyser UNHCRs talsmann Matthew Saltmarsh fredag.

Årsaken er muligheten for at et stort antall mennesker legger ut på flukt i den siste fasen av irakiske styrkers militæroffensiv mot IS i det vestlige Mosul.

Så mange som en kvart million mennesker kan bli fordrevet når kampene trappes opp i delene av byen som fortsatt er IS-kontrollert. Det anslås at rundt 750.000 sivile bor vest i Mosul.

- En stor befolkning er fanget i det vestlige Mosul, og vi er selvfølgelig ekstremt urolige for deres velferd, sier Saltmarsh.

Fra før har over 161.000 mennesker flyktet fra byen siden storoffensiven mot IS startet 17. oktober i fjor. Nesten 30.000 har kunnet vende hjem siden irakiske soldater nylig gjenerobret de østlige delene av byen. 

Det tok tre måneder med voldsomme kamper for irakiske soldater og regjeringstro milits, med luftstøtte fra den USA-ledede koalisjonen, å bekjempe IS i øst. Men det ventes at kampen om resten av byen, som ligger på vestbredden av Tigris og huser gamlebyens trange gater, vil bli enda blodigere.

(©NTB)

Publisert:
 1. FN
 2. Mosul
 3. Flyktninger
 4. Irak

Mest lest akkurat nå

 1. Som å bli truffet av markedsavdelingens ømme julegodstog

 2. Snøvær skaper problemer på Stavanger lufthavn, Sola: – Vi fikk ingen informasjon

 3. Advarer mot svært glatte veier

 4. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

 5. – Ahhh, som vi har savnet dette!

 6. Her fosser strøm-milliardene inn