Grønt lys til «hard Brexit»

Statsminister Theresa May vil sannsynligvis prøve å utsette en ny skotsk avstemning om løsrivelse mens hun forhandler med Brussel om å forlate EU.

Publisert: Publisert:

Den tyske kansleren Angela Merkel i samtale med den britiske statsministeren Theresa May, den nederlandsk statsministeren Mark Rutte (til venstre), danskenes statsminister Lars Løkke Rasmussen (med ryggen til) og Litauens president Dalia Grybauskaite under et EU-møte i Brussel den 9. mars. Foto: Olivier Hoslett / AP-foto Scanpix

 • Jesper Thobo-Carlsen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Storbritannias statsminister Theresa May har fått grønt lys fra det britiske parlamentet til å aktivere EU-traktatens artikkel 50 om frivillig utmelding av unionen, men presses samtidig av den skotske førsteministeren Nicola Sturgeon, som vil utskrive en ny folkeavstemning om skotsk løsrivelse fra Storbritannia.

Mandag kveld uteble et truende opprør fra Theresa Mays konservative partifeller i Underhuset, og statsministeren fikk grønt lys til å sende et brev til Brussel og dermed iverksette utmeldingsforhandlingene på sine egne premisser.

Hvilket forhold?

Den britiske striden handler i stor grad om hvilket forhold til EU Storbritannia skal satse på.

Theresa May legger opp til en «hard Brexit» helt utenfor EUs indre marked med dets frie bevegelighet for EU-borgere. Hun lover en avstemning i parlamentet om forhandlingsresultatet, men vil gjennomføre utmeldingen selv om det skulle bli et nei.

Statsminister Theresa May på Westminster Abbey mandag denne uken. Foto: Toby Melville / Reuters Scanpix

Det britiske Overhuset prøvde å sikre rettighetene for tre millioner EU-borgere i Storbritannia og krevde en «betydningsfull» avstemning. Dette fikk altså May avverget i Underhuset.

Skottenes problem

Skottlands store nasjonalistparti SNP vil imidlertid nettopp bevare tilknytningen til det indre markedet, og Nicola Sturgeon henviste til Theresa Mays enerådige forhandlingsstrategi da hun mandag erklærte at hun vil søke en ny folkeavstemning. Skottene stemte så sent som i 2014 med drøyt 55 prosent mot løsrivelse, men et flertall ønsker å bli i EU.

Les også

Skottene ønsker uavhengighet hvis Storbritannia forlater EU

Også lederen av Labour, Jeremy Corbyn, vil sikre fortsatt adgang til det europeiske markedet. I en debatt i Underhuset tirsdag mente Theresa May at det er skottene som splitter Storbritannia.

– Det er ikke tiden for politiske spill eller til å skape usikkerhet eller splid. Det er tid for å samle landet vårt, sa hun.

Statsministeren planlegger likevel en turné til Skottland, Wales og Nord-Irland de kommende ukene før hun sender brevet til Brussel, skriver avisen The Guardian. Her vil Theresa May angivelig diskutere forhandlingsstrategien sin.

Blir det folkeavstemming?

Om den skotske folkeavstemningen blir noe av, eller om trusselen bare skal legge press på statsministeren, er usikkert, og avhenger kanskje av hvor lydhør Theresa May vil være.
I meningsmålinger svarer rundt halvparten av skottene nei takk til å stemme på nytt, mens færre gjerne vil. Det er et lite flertall for nei til løsrivelse.

Theresa May har ikke varslet om hun vil blokkere en avstemning, men flere britiske medier anslår at hun i hvert fall vil prøve å få den utsatt til etter brexitforhandlingene, som ventes å vare i to år, for å unngå å måtte kjempe på to fronter.

Nicola Sturgeon har antydet høsten 2018 eller våren 2019. Tirsdag understreket hun at avstemningen skal planlegges i Skottland uten «blokade» fra regjeringen i London.
Spørsmålet skal behandles i det skotske parlamentet neste uke. Theresa May har annonsert at hun vil aktivere artikkel 50 innen utgangen av mars i år.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Samferdselsdepartementet går for den røde streken på kartet

 2. – De kaller det tidenes funn i Norge

 3. Fire nye smittetilfeller i Stavanger

 4. – En helt fantastisk løsning i disse krisetider

 5. Er god for nesten 3 milli­arder: Sørlendingen har tredoblet formuen

 6. Pizzabakerens hemmelighet

 1. Brexit
 2. Folkeavstemning
 3. Skottland
 4. Jeremy Corbyn