«Terrormoské» i Berlin stengt for godt

450 politibetjenter deltok tirsdag i en storstilt aksjon mot det salafistiske miljøet i Berlin og i stengingen av moskeen hvor terroristen Anis Amri sa sin siste bønn.

Politiet står vakt utenfor moskeen som er stengt i Berlin.
  • Erik Jensen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

På døra inn til det som ligner et ganske alminnelig boligbygg i Berlin henger det en hilsen fra politiet: «Denne moskeen er stengt permanent» – på tysk, tyrkisk og arabisk.

Bak døra finner man den nå tidligere moskeen Fussilet 33. Ifølge politiet har flere unge blitt radikalisert her, for så å ha dratt til Syria og Irak for å kjempe for terrororganisasjonen IS. Det var også her terroristen Anis Amri sa sin siste bønn før han kjørte en stjålet lastebil inn i menneskemengden på julemarkedet i Berlin i desember og drepte 12 mennesker.

Les også

Tysk politi har pågrepet Berlin-mistenkt

Tirsdag morgen rykket hele 450 politibetjenter ut i Berlin. De ransakte og stengte moskeen, og døra inn til første etasje i eiendommen i Perlebergerstrasse er nå forseglet og låst med flere låser. Samtidig ble det foretatt 24 razziaer hos medlemmer av foreningen som drev moskeen og som nå også er oppløst og gjort forbudt av Berlins bystyre. Forbudet innebærer at hverken foreningen eller medlemmer av den kan leie lokaler til bruk som moské fremover.

«Denne moskeen er stengt permament» står det på døra til den tidligere moskeen Fussilet 33.

– Mennesker som vil rekruttere islamister er ikke velkomne her, sa Berlins innenriksminister, sosialdemokraten Andreas Geisel, på en pressekonferanse etter aksjonen tirsdag. Han betrakter stengningen av moskeen som et skritt i «kampen mot islamistisk terror» som skal forhindre at «geistlige brannstiftere», som innenriksministeren uttrykker det, går til aksjon.

Ifølge innenriksministeren har ikke aksjonen blitt gjennomført på grunn av noen konkret frykt for en ny terroraksjon i Berlin. Han understreket også at nedleggelsen av moskeen og foreningen bak den ikke kun skyldes Anis Amris morderiske terroraksjon like før jul, men også mistanke om radikalisering og rekruttering av fremmedkrigere i moskeen.

– Alle andre i vår by som oppfordrer til vold eller støtter andres voldelige aksjoner skal vite at vi holder øye med dem og vil gjøre nøyaktig det samme som vi nå har gjort mot Fussilet 33, sa Andreas Geisel under pressekonferansen.

Flere razziaer gjennomført

Politiet i Tyskland har i de siste månedene gjennomført en rekke store razziaer mot salafister og radikale islamister i Tyskland – blant annet i flere moskeer. Flere imamer og såkalte hatpredikanter har blitt anholdt. Ifølge det tyske innenriksdepartementet er det omtrent 500 radikale islamister som er klare til å ty til vold og begå terrorhandlinger i landet. De overvåkes av myndighetene, og man vurderer å innføre en lov som gir mulighet til å fengsle potensielle terrorister for å forhindre angrep.

Tre ledende medlemmer av den nå tvangsoppløste foreningen bak Fussilet-moskeen i Berlin har blitt fengslet, hvorav den ene er en person fra foreningens styre og en av de andre er en imam. De har blitt siktet for å radikalisere unge, støtte IS og for innsamling av penger til terrorbevegelsene IS og Junud al-Sham – som kan oversettes til «Levantens soldater».

Like rundt hjørnet

Like rundt hjørnet fra moskeen såret eller drepte den unge tunisieren Anis Amri en polsk lastebilsjåfør 19. desember slik at han kunne stjele lastebilen hans, for så å kjøre lastebilen de få kilometerne fra Moabit til julemarkedet på Breitscheidplatz, hvor han kjørte inn i mengden og pløyde ned mennesker og markedsboder.

Siden har myndighetene vurdert å stenge moskeen helt ned, og det har altså nå blitt gjennomført. Også opposisjonen i Berlins delstatssenat støtter beslutningen.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
  1. Terror
  2. Radikalisering

Mest lest akkurat nå

  1. Ingve Bøe fulgte kampen

  2. Ville jubelscener på overtid - stormet banen i ekstase

  3. Oilers avgjør i tomt bur!

  4. Politiet ønsker tips om hen­delser før døds­ulykken i Sandnes

  5. – Problem­stillingen med parkerings­plasser ved Nye SUS er alvorlig

  6. – Dette blir en attraksjon for hele byen