Danmark stiller seg bak Venezuelas selvutnevnte president

Danmark kaller Venezuelas president Nicolás Maduro en «despot» og gir sin fulle støtte til nasjonalforsamlingens leder Juan Guaidó.

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen kaller Venezuelas president Nicolás Maduro en «despot», og sier han fullt ut støtter opposisjonsleder Juan Guaidó. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Guaidó utnevnte tidligere denne uken seg selv til Venezuelas midlertidige president i en overgangsperiode inntil det kan avholdes demokratiske, frie valg. Han har fått støtte fra EU, USA og flere latinamerikanske land. Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen er klar på at Guaidó også har hans støtte.

– Fra dansk side gir vi full støtte til legitimt valgte organer, og det er det venezuelanske parlamentet. Det er parlamentet som har pekt på at deres parlamentsleder nå er den midlertidige presidenten, sier han.

De siste dagene har det vært omfattende demonstrasjoner i Venezuelas hovedstad Caracas, både for og imot landets sittende president Nicolás Maduro. Minst 14 mennesker har mistet livet i forbindelse med demonstrasjonene.

– Man har et meget problematisk styre, et sosialistisk, dypt undertrykkende styre, og en despot som sitter i spissen, sier Samuelsen.

– Det foregår drap, tortur, begrensning av ytringsfrihet, begrensning av demokratiske rettigheter. Landet er styrt inn i økonomisk kaos, og er på fallittens rand, fortsetter han.

Maduro vant et omstridt presidentvalg i mai i fjor. Både USA og EU har slått fast at valget ikke levde opp til selv de laveste internasjonale standarder.

– Juan Guaidó leder parlamentet, som reelt sett er det eneste legitime demokratisk valgte organet i Venezuela, sier Samuelsen.

Les om situasjonen i Venezuela her:

Les også

 1. Maduro gir amerikanske diplomater 72 timer på å dra. Amerikanerne nekter.

Publisert:
 1. Demokrati
 2. Nicolás Maduro
 3. Venezuela

Mest lest akkurat nå

 1. Mann omkom i trafikkulykke på fylkesvei 44

 2. I Ryfyl­ketun­nelen får somme bilfø­rarar plutseleg ein time ekstra i nokre minutt, før klokka hoppar fram att

 3. Simen (26) var ute på en stille kveldstur, da 25 seler kom og omringet båten

 4. Elev testet positivt: 125 elever på Sandnes-skole må koronatestes 17. mai

 5. Blant 90-tallets beste før alkoholen tok ham

 6. De har slitt med å trene regelmessig det siste året. Her er seks grunner til hvorfor du bør unngå det