Danmark stiller seg bak Venezuelas selvutnevnte president

Danmark kaller Venezuelas president Nicolás Maduro en «despot» og gir sin fulle støtte til nasjonalforsamlingens leder Juan Guaidó.

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen kaller Venezuelas president Nicolás Maduro en «despot», og sier han fullt ut støtter opposisjonsleder Juan Guaidó. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Guaidó utnevnte tidligere denne uken seg selv til Venezuelas midlertidige president i en overgangsperiode inntil det kan avholdes demokratiske, frie valg. Han har fått støtte fra EU, USA og flere latinamerikanske land. Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen er klar på at Guaidó også har hans støtte.

– Fra dansk side gir vi full støtte til legitimt valgte organer, og det er det venezuelanske parlamentet. Det er parlamentet som har pekt på at deres parlamentsleder nå er den midlertidige presidenten, sier han.

De siste dagene har det vært omfattende demonstrasjoner i Venezuelas hovedstad Caracas, både for og imot landets sittende president Nicolás Maduro. Minst 14 mennesker har mistet livet i forbindelse med demonstrasjonene.

– Man har et meget problematisk styre, et sosialistisk, dypt undertrykkende styre, og en despot som sitter i spissen, sier Samuelsen.

– Det foregår drap, tortur, begrensning av ytringsfrihet, begrensning av demokratiske rettigheter. Landet er styrt inn i økonomisk kaos, og er på fallittens rand, fortsetter han.

Maduro vant et omstridt presidentvalg i mai i fjor. Både USA og EU har slått fast at valget ikke levde opp til selv de laveste internasjonale standarder.

– Juan Guaidó leder parlamentet, som reelt sett er det eneste legitime demokratisk valgte organet i Venezuela, sier Samuelsen.

Les om situasjonen i Venezuela her:

Les også

 1. Maduro gir amerikanske diplomater 72 timer på å dra. Amerikanerne nekter.

Publisert:
 1. Demokrati
 2. Nicolás Maduro
 3. Venezuela

Mest lest akkurat nå

 1. Hanne Sørvaag har fått ny jobb

 2. Større leteaksjon etter savnet mann i Sokndal

 3. Banksjef ble hytteutbygger på heltid i Sirdal

 4. Her planlegges det 50 nye hytter i havgapet - men ingen eiendomsskatt

 5. Jostein Sørstrønen (58) og Arne Bernt Paulsen (64) har ikke vært i stand til å ta opp kampen for de drepte døtrene. Før nå.

 6. Leiligheten er bare 33 kvm. Slik fikk de den til å føles dobbelt så stor.