1200 døde i ekstremvær i Asia

Røde Kors slår alarm for å hjelpe 41 millioner mennesker i Bangladesh, Nepal og India som kjemper mot oversvømmelser. Monsunregnet har vært ekstraordinært kraftig i år, og det fryktes at dødstallene kun vil fortsette å øke.

Mumbai er speiselt hardt rammet av flom i år. Bildet er tatt 30. august.
  • Anne Sofie Clausen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Minst 41 millioner mennesker i Bangladesh, India og Nepal er ifølge FN direkte berørt av oversvømmelser og jordskred forårsaket av monsunregnet, som normalt begynner i juni og varer til slutten av september.

Mens verden i disse dager har blikket rettet mot naturkatastrofen i den amerikanske delstaten Texas, hvor den tropiske stormen Harvey har forårsaket store oversvømmelser, fortsetter det massive regnet med å velte ned over store deler av det sørøstlige Asia.

En lokal selger på et marked i Ahmedabad i India vasker seg, mens en geit også blir vasket. 29. august 2017.

Røde Kors er i full sving med å hjelpe i den aktuelle katastrofen som utspiller seg i Bangladesh, India og Nepal, hvor 1.200 mennesker har mistet livet i vannmassene eller i skred. Til sammenligning kan man notere seg at mellom 30 og 40.000 hus ganske visst har blitt ødelagt i Texas, men Harvey har «kun» tatt livet av 20 mennesker ifølge den senest oppdaterte statistikken.

En optimistisk mopedist tester sykkel i en oversvømt gate i Mumbai, den 29. august 2017.

– Det er de alvorligste oversvømmelsene på mange år, sier Bjarke Skaanning, regionsjef for Asia-avdelingen i Røde Kors, når han beskriver situasjonen sør i Asia.

– Det går hardt utover de svake og fattige, som ikke har mye i forveien. Det gjelder særlig i Nepal og Bangladesh. De aller fleste bor i tre- eller blikkhus like ved elvene, og særlig i Bangladesh blir folket hardt rammet når husene forsvinner. De må bygge nytt uten å ha noen slags forsikring, og de får ingen statlig bistand.

Dødstallene fortsetter å øke

I Bangladesh anslår Røde Kors at mer enn åtte millioner mennesker er direkte berørt av oversvømmelsene. Minst 140 mennesker er døde, og nesten 700.000 hjem har blitt skadet eller ødelagt.
Bangladesh er et lavtliggende land med 165 millioner innbyggere, og de er vant til oversvømmelsene som monsunregnet medfører. I år har imidlertid regnet lagt en tredjedel av landet under vann.

En guttunge beskytter seg mot regnet i en slum i Mumbai i India, den 28. august 2017.


– Mange vet hvor høyt vannstanden normalt pleier å gå, og når den vokser seg høyere enn det samler man sakene sine og flykter. Derfor tror jeg at dødstallene i Bangladesh vil fortsette å øke. Mange bor på øyer og har ingen mulighet til å komme seg unna, forteller Bjarke Skaanning.

I Nepal har tusenvis av hus blitt ødelagt og dusinvis av mennesker skylt vekk av vannmassene som har oversvømt daler og skråninger. Det gjelder både de lavtliggende dalene hvor vannet ikke renner ut i elvene raskt nok, og høyere opp i høylandet, hvor plutselige jordskred er livsfarlige.
Når vi spør hvordan situasjonen er i Nepal sammenlignet med Houston svarer Bjarke Skaanning at «det er to forskjellige samfunn som blir rammet av oversvømmelser».

– Nepal er et fattig land som har vanskelig for å ivareta sine egne borgere utenom naturkatastrofene. Det er en halv million mennesker som flykter fra sine hjem. Flere bor under presenninger. Man har ikke de samme midlene eller mulighetene for å håndtere det, forklarer Skaanning.

– I USA er det en helt annen situasjon. Det kan vi også se på det amerikanske Røde Kors, som stiller opp 50.000 senger i Houston slik at folk kan evakueres. Da kommer de seg inn og får et tørt sted å overnatte i sportshaller. Det er en standard av en helt annen verden.

Aftenbladet/Politiken

Publisert: