Hvorfor fortsetter Nord-Korea å provosere?

Har den nordkoreanske lederen Kim Jong-un gått fullstendig fra vettet, eller har han et formål med å avfyre raketter og foreta atomprøvesprengninger? Her er noen svar.

Det er laget et nytt frimerke i Nord-Korea i forbindelse med den vellykkede prøveutskytingen av den interkontinantale raketten Hwasong-14. Jomfruturen skjedde 4. juli 2017 - på USA nasjonaldag. Bildet ble publisert av Nord-Korea den 8. august.
  • Claus Blok Thomsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Atomprøvesprengningen som det nordkoreanske regimet foretok søndag morgen var den hittil kraftigste av de seks prøvesprengningene landet har gjennomført siden 2006. Så sent som tirsdag forskrekket Nord-Korea en hel verden ved å avfyre en rakett over det japanske fastlandet, før raketten fløy videre og landet i havet øst for Japan.

Hvem er Kim Jong-un, hvorfor kaster han landet sitt ut i konflikt, og hva slags spill er det som foregår med en stadig mer ilter Donald Trump og en nølende kinesisk president?

Ikke spinngal

Blant journalister og kommentatorer har man en tendens til å fremstille Kim Jong-un som nærmest spinngal og helt uforutsigbar. Det skyldes kanskje mest at Nord-Korea er et fremmedartet land med en kultur de fleste har vanskelig for å forstå. Bare se på nyhetsoppleserne i tv-sendingene deres!
Men en slik oppfatning av Kim Jong-un er uriktig.

Nord-Koreas leder er en nådeløs og brutal diktator som ikke nøler med å henrette selv sine egne familiemedlemmer. Blant stort sett alle Nord-Korea-eksperter er det imidlertid enighet om at han opptrer rasjonelt ut ifra en nordkoreansk logikk.

USA forsvarsminister James Mattis (til venstre) uttaler seg etter den siste atomprøvesprengningen til Nord-Korea den 3. september. Han er sammen med general Joseph Dunford i Washington D.C.

Denne logikken hviler på en nærmest paranoid oppfatning av at USA – sammen med Sør-Korea og Japan – er ute etter å velte det nordkoreanske regimet. Derfor er Nord-Korea nødt til å kunne avskrekke USA fra å angripe, og det gjør Nord-Korea ved å utvikle de eneste våpnene som supermakten USA er virkelig redde for – nemlig atomvåpen.

«Jeg slår hvis du slår»

I så måte er konflikten i utgangspunktet ikke mer avansert enn det som foregår i skolegården: Hvis du slår meg, så slår jeg også deg.

Som alle skolebarn vet har det imidlertid ingen effekt å true noen hvis de ikke tror på at man er i stand til å slå hardt.

Derfor handler de mange rakettoppskytingene og atomprøvesprengningene også om at Nord-Korea er i gang med å ruste opp både sin atomkapasitet og atomevne for å gjøre avskrekkelsen troverdig.

– Hvis man vil utvikle atomvåpen er man også nødt til å teste dem innimellom, slik Liselotte Odgaard, forsker på asiatiske forhold ved det danske Forsvarsakademiet, sier.

USA provoserer også

Samtidig har utbyggingen av atomprogrammet også en politisk dimensjon.
I forrige måned truet Donald Trump med ild og vrede hvis ikke Nord-Korea avbrøt atomprogrammet sitt. Søndagens prøvesprengning kan leses som et svar fra Nord-Korea om at Donald Trump kan ryke og reise.

Når konflikten har eskalert til et såpass alvorlig nivå, skyldes det at begge parter anser den andres handlinger som en provoserende opptrapping av konflikten.

Dette bildet er publisert av det statlige nyhetsbyrået KCNA i Nord-Korea, og det viser folk som støtter kommunistpartiet under et arrangement på Kim Il Sung-plassen i Pyongyang den 9. august 2017.

La oss ta USA, Japan og Sør-Korea først. Selv uten atomvåpen har Nord-Korea et enormt lager av konvensjonelle og biologiske våpen som vil kunne legge både Tokyo og Seoul i ruiner. I tillegg kommer rakettoppskytingen over Japan for få dager siden. Det krever ikke omfattende psykologisk innsikt å sette seg inn i at det ikke er greit at et annet land avfyrer en rakett over hodet på deg.

Kan nå USAs fastland

Det samme er tilfelle med USA. Hittil har Nord-Korea med sine raketter bare kunnet nå amerikanske militærbaser i Stillehavsregionen, og kanskje Alaska. Med den nylige oppskytingen av en ballistisk langdistanserakett beviste Nord-Korea at det nå også kan nå hele det amerikanske fastlandet.

Nord-Korea har trolig ennå ikke utviklet atomstridshoder som kan brukes til disse rakettene, men det er bare et spørsmål om tid.

Denne trusselen vil ingen amerikansk president kunne ignorere, uansett hva man ellers synes om Donald Trump.

Samtidig kan Nord-Korea med en viss rett si at USA heller ikke oppfører seg særlig hensynsfullt. USA har plassert betydelige styrker i flere av Nord-Koreas naboland, og så sent som i forrige uke avsluttet USA og Sør-Korea en årlig militærøvelse hvor militærstyrker fra begge land simulerte krig mot Nord-Korea, blant annet med fly som fløy helt opp til den nordkoreanske grensen.

Stor mistillit

Heller ikke her krever det stor psykologisk innsikt å forstå at det kan oppfattes som truende. Hvis man fortsatt sliter med innlevelsesevnen, kan man bare tenke på hvordan vi selv reagerer når Russland holder militærøvelser tett på våre egne eller Baltikums grenser.

I en slik situasjon skulle man mene at det ville være en god idé hvis Donald Trump og Kim Jong-un kunne sette seg ned og snakke sammen. Mistilliten er imidlertid for stor.

Den amerikanske regjeringen mener at erfaringene med Nord-Korea er at de er uærlige hver gang man forhandler med dem. Derfor krever USA at Nord-Korea må være innstilt på å gi opp atomprogrammet sitt allerede før man starter nye forhandlinger.

Det kravet er til gjengjeld helt uakseptabelt for Nord-Korea, fordi atomvåpnene sett med nordkoreanske øyne er regimets eneste forsikring mot et amerikansk angrep.

USA tør ikke

Derfor fortsetter konflikten å tilspisse seg, men Nord-Korea har et slags overtak i den forstand at Trump tross sine mange trusler neppe tør angripe Nord-Korea militært.

I stedet prøver den amerikanske regjeringen å straffe Nord-Korea med flere FN-sanksjoner og få Kina til å legge press på Nord-Korea. Heller ikke den strategien har vist seg å fungere.

Kina er Nord-Koreas eneste allierte og holder det lutfattige landet økonomisk i live. Det skyldes ikke kjærlighet. Beijing er meget irriterte over Nord-Koreas atomprovokasjoner, fordi de også går utover Kinas forhold til USA, som allerede er svært belastet.

Kina har imidlertid en bekymring som trumfer alle andre bekymringer, og den handler om frykten for at det nordkoreanske regimet bryter sammen. Det ville mest sannsynlig føre til en form for nordkoreansk gjenforening med Sør-Korea, som ville bety at USA kunne strekke innflytelsen sin helt opp til den kinesiske grensen, siden Sør-Korea er en av USAs nærmeste allierte i Asia.

Uakseptabelt for Kina

Et slikt utfall vil være uakseptabelt for den kinesiske ledelsen, og derfor vil ikke Beijing gå med på noen sanksjoner som kan true det nordkoreanske regimet på livet. I stedet har Beijing foreslått at USA stopper militærøvelsene sine nær Nord-Korea, mot at Nord-Korea stopper sine rakettoppskytinger og atomprøvesprengninger.

Det har USA foreløpig avvist.

I en tweet søndag ettermiddag slo Trump fast at en tilnærmelse til Nord-Korea ikke vil fungere.
– De forstår kun én ting, som han skrev.

En sannsynlig spådom vil være at Nord-Korea fortsetter sine provokasjoner inntil USA anerkjenner regimet som en atommakt. Den dagen kan ligge langt inn i framtiden, og dermed vil konflikten fortsette å eskalere.
Det er det som gjør situasjonen så uhyre farlig.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
  1. Nord-Korea
  2. Sør-Korea
  3. Kim Jong-un

Mest lest akkurat nå

  1. – Det er nesten så du skulle fått kjørt Corvetten om du fikser dette!

  2. Byggetiden har økt fra 7 til 12 år: – Kan fort bli utrolige kostnader

  3. Professor la seg flat etter upassende meldinger

  4. Enighet mellom TV 2 og Telenor

  5. 325 mulige tilfeller av dobbel smitte i Sør-Rogaland: – Må regne med å bli smittet flere ganger

  6. Hvorfor sluttet håndballgutta med dette kampropet?