Trump lover fredsplan for Midtøsten i begynnelsen av 2019

President Donald Trump legger fram sin lenge varslede fredsplan for Midtøsten i begynnelsen av neste år, opplyser Israels FN-ambassadør.

President Donald Trump lover å legge fram sin fredsplan for Midtøsten i begynnelsen av neste år, men lite tyder på at den vil få palestinsk støtte. Denne palestinske gutten, elleve år gamle Mahmoud Abdel-al, gråter i begravelsen til tvillingbroren Shady Abdel-al, som ble skutt og drept av israelske soldater under en demonstrasjon på Gazastripen i september. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Ifølge ambassadør Danny Danon har Trump nå opplyst at planen er ferdig og at det kun gjenstår å diskuteres med Israel for å finne et passende tidspunkt for offentliggjøring.

– Etter det vi kjenner til, snakker de med oss om begynnelsen av 2019, noe som er nært forestående. Vi kjenner ikke detaljene i planen, men vi vet at den er fullført, sier Danon.

Gunstig for Israel

Ifølge Danon anser Israel begynnelsen av 2019 for å være det gunstigste tidspunktet for å avduke planen, ettersom det da er flere måneder til det ventede nyvalget i Israel.

– Da vil Trump kunne legge den fram uten å blande seg inn i den politiske debatten i Israel, sier Danon.

Israel lover ifølge Danon å sette seg ved forhandlingsbordet for å diskutere den amerikanske fredsplanen, noe palestinerne ikke akter å gjøre.

Brøt alle bånd

Palestinerne har brutt alle bånd til administrasjonen i Washington etter at Trump i desember i fjor flyttet USAs ambassade i Israel til Jerusalem og anerkjente byen som landets hovedstad.

Trump har også kuttet over 4 milliarder kroner i årlig bistand til palestinerne, i et forsøk på å presse dem tilbake til forhandlingsbordet, men uten å lykkes.

Palestinernes president Mahmoud Abbas har gjort det klart at han ikke lenger anser USA for å være en nøytral mekler i konflikten.

I september lovet Trump å legge fram sin fredsplan innen utgangen av året.

Publisert: