De gule vestene protesterer igjen

For tolvte helg på rad har tusenvis av mennesker demonstrert i Paris og andre franske byer. Også denne helgen ble det voldelige sammenstøt.

Publisert: Publisert:

Demonstranter forsøker å komme seg unna tåregass i Paris lørdag, der «gule vester»- bevegelsen protesterte for tolvte helg på rad. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Demonstranter i Marseille har bandasjer over øyet i solidaritet med demonstranter som har blitt skadd i sammenstøt med politiet under tidligere protestaksjoner. Foto: AP / NTB scanpix

Fransk opprørspoliti pågriper en demonstrant under lørdagens protestaksjon. Foto: AP / NTB scanpix

I Paris marsjerte flere tusen mennesker lørdag gjennom gatene øst i byen. Flere av dem sang protestsanger med kritikk av president Emmanuel Macron mens andre sang den franske nasjonalsangen.

I Marseille hadde flere deltakerne hadde lapp over øyet i solidaritet med demonstranter som under tidligere protester har blitt skadd i sammenstøt med politiet.

Flere personer har fått alvorlige synsskader etter å ha blitt truffet av gummikuler eller andre prosjektiler fra opprørspolitiet.

Våpen beslaglagt

Flere steder har det vært mindre sammenstøt mellom politi og demonstranter. I byen Valence i Rhône-dalen ble 14 personer pågrepet, og det lokale politiet har lagt ut bilder av våpen og beskyttelsesutstyr som er beslaglagt.

Lørdagens demonstrasjoner kommer dagen etter at en fransk domstol avviste kravet om at politiet må nektes å bruke gummikuler.

Europarådets menneskerettskommissær Dunja Mijatovic sa tidligere denne uken at hun er svært bekymret over det store antallet demonstranter som har blitt skadd i sammenstøt med politiet.

Avviser kritikk

Men den franske innenriksministeren Christophe Castaner avviser kritikken og sier at tidligere demonstrasjoner har vært preget av hærverk og angrep på politiet.

– Dersom folk hadde respektert loven, hadde ingen blitt skadd, sa han fredag.

Protestbevegelsen «de gule vestene» begynte sine demonstrasjoner i protest mot økte drivstoffavgifter, som ble innført som et miljøtiltak. Etter hvert har bevegelsen også fremmet en lang rekke andre krav for å bedre lavtløntes kår og minske økonomiske ulikheter i samfunnet.

Publisert:

Les også

  1. Macron fordømmer demonstranters voldsbruk

  2. Gule vester-leder pågrepet i Paris

Mest lest akkurat nå

  1. Haaland hyller sitt store idol: – Det er vilt. Den mannen er ikke normal

  2. Tre nye smittetilfeller i Stavanger - ett med ukjent smittekilde

  3. 65 færre ansatte i skolen: – Vi er alvorlig bekymret

  4. Siste vrak er hentet ut av P-huset på Sola

  5. Rolf Kristian Larsen med hovedrolle i filmen om alle norske katastrofers mor: «Nordsjøen»

  6. Thorbjørn Lea ble korona­smittet i mars. Slik preges han av sykdommen åtte måneder senere