Franske fiberkabler kuttet – mistanke om sabotasje

Frankrike opplevde store nettproblemer etter at flere fiberkabler ble kuttet i det som antas å være sabotasje. Onsdag kveld var nettjenestene tilbake.

  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Eksperter mener det var snakk om et samordnet angrep der fiberkablene ble kuttet samtidig natt til onsdag. Det som har skjedd, skal være uten sidestykke.

– En slik hendelse i denne størrelsesordenen skjer aldri. Dette er første gangen, sier en ikke navngitt sikkerhetskilde til AFP.

– Angrepene fant sted klokka 4 om natten. Våre team har jobbet siden i morges, sier en talsmann for Free. Selskapet sier det var snakk om «flere ondsinnede handlinger».

Det er ikke kjent hvem som sto bak sabotasjen, som etterforskes som «skade på eiendom rettet mot grunnleggende nasjonale interesser» og angrep på IT-systemer.

En annen nettoperatør opplyste at fiberkabler var kuttet i flere områder, blant annet mellom Paris og Strasbourg i øst, mellom Paris og Lille i nord og mellom Paris og Lyon i sør.

Mange kunder mistet nettilgangen eller opplevde store forstyrrelser i morgentimene onsdag. Problemet rammet også kunder hos andre operatører, som Bouygues Telecom, SFR og Orange, skriver BFMTV.

Bransjeforeningen for telekomselskaper sier alle tjenester var oppe og gikk igjen tidlig onsdag kveld.

Publisert: