Europeiske land for­skjells­behandler flykt­ninger

I mer enn to år har Hellas' konservative regjering håndhevet en «streng men rettferdig» asylpolitikk. Men mottakelsen av ukrainske flyktninger har vært en helt annen. Nå anklages både Hellas og Polen for forskjellsbehandling basert på nasjonalitet.

En frivillig arbeider i Medyka i Polen gir en ukrainsk flyktning et teppe mens hun venter i kø etter å ha flyktet fra nabolandet Ukraina. Amnesty International sier Polen forskjellsbehandler flyktninger fra andre land enn Ukraina.
 • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

16 år gamle Shahran er en av omtrent 100 afghanske flyktninger som nylig ble bedt om å pakke sakene sine og flytte fra huset han har vært innlosjert i. Nå skal flyktningleiren nær Serres i Nord-Hellas rydde plass for ukrainske flyktninger.

– Da ukrainerne begynte å ankomme, ble vi bedt om å forlate huset vi bodde i, og de tok oss med til et annet område i leiren, i en skitten konteiner. Hvorfor? sier han til AFPs reporter på stedet.

Moria-leiren på Lesvos er en av flere flyktningleirer som har blitt opprettet på greske øyer. Den er nå nedlagt og erstattet med en leir der beboerne blir strengt kontrollert.

«Ekte flyktninger»

Innvandringsminister Notis Mitarachi fikk i mars kritikk for å kalle ukrainere «ekte flyktninger».

Den konservative greske regjeringen har sittet ved makta siden 2019. Siden den gang har de styrket grensekontrollen mot Tyrkia for å slå ned på flyktningstrømmen.

Den siste tiden har Hellas også blitt anklaget av Human Rights Watch for å bruke tildekkede migranter fra Midtøsten og Asia til å drive tilbake migranter og flyktninger som har greid å krysse grensa nordøst i landet. Såkalte «pushbacks» er ulovlig i henhold til internasjonal lov.

Den greske regjeringen har også kuttet kraftig i velferdstjenester og økonomisk støtte til flyktninger fra Midtøsten, Afrika og Sør-Asia. Mange av dem har slitt med å bli en del av samfunnet i flere år.

På øyene i Egeerhavet bor asylsøkerne nå i leirer der de må ha en særskilt tillatelse for å gå ut, og tilgangen til hjelpeorganisasjoner blir strengt kontrollert.

En mann samler søppel bak de høye piggtrådgjerdene i Moria-leiren på Lesvos. Beboerne i leiren holdes inne bak piggtråd, høye gjerder og vakter og kan ikke gå ut som de vil. Arkivfoto fra april 2016: Tore Meek / NTB

Ukrainere tas imot

Men kun få uker etter at krigen brøt ut i Ukraina, har greske myndigheter utstedt midlertidige oppholdstillatelser til ukrainske flyktninger, som får lov til å bo i landet i ett år.

De har også fått arbeidstillatelse, og myndighetene har lovet å skaffe dem jobber. Per i dag er det over 140.000 ledige jobber i jordbrukssektoren, og rundt 50.000 i turistindustrien, ifølge greske tall.

Over 18.000 ukrainere har flyktet til Hellas så langt. Nå er flere av dem innkvartert i leirene der det bor 32.600 asylsøkere.

– Det er et tydelig skille mellom ukrainske flyktninger og asylsøkere fra andre land, som har vært der i flere år, eller som fortsetter å ankomme fra Tyrkia, sier Pepi Papadimitriou, som er utdanningsleder i Ritsona-leiren nær Aten.

Her bor det hovedsakelig bor afghanske familier. Mange av barna i leiren har ikke gått på skole siden de ankom Hellas for tre og et halvt år siden, sier hun.

Forskjellsbehandling

Det er ikke bare Hellas som blir beskyldt for å forskjellsbehandle flyktninger. Amnesty International skriver i en pressemelding at de kan dokumentere at EU-landet Polen, som har tatt imot over 2,5 millioner ukrainske flyktninger, har begått overgrep mot asylsøkere fra andre land.

Ifølge Amnesty har polske myndigheter pågrepet nesten 2.000 asylsøkere som krysset grensa fra Hviterussland i 2021. Mange av dem skal ha blitt utsatt for overgrep, kroppsvisitering i uhygieniske og overfylte mottak, tvungen bedøving og elektrosjokkpistol.

– Mange asylsøkere som forsøkte å krysse grensa fra Hviterussland til Polen, sitter nå i skitne, overfylte interneringsleirer der vaktene utsetter dem for krenkende behandling og nekter dem kontakt med omverdenen, sier forsker Jelena Sesar i Amnesty.

Hun mener oppførselen til polske myndigheter bærer preg av rasisme og hykleri.

– Denne voldelige og nedverdigende behandlingen står i sterk kontrast til den varme velkomsten Polen tilbyr til fordrevne som kommer fra Ukraina, sier hun.

– Dobbeltmoral

– Solidariteten EU viser overfor ukrainske flyktninger, burde være et eksempel til etterfølgelse i alle flyktningkriser, sier kommunikasjonssjef Stella Nanou ved det greske kontoret til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Leder for flyktninger og migrantrettigheter i Human Rights Watch, Bill Frelick, sier det er stor forskjell på hvordan ukrainerne blir møtt, sammenlignet med Hellas' angivelige praksis med å utvise asylsøkere på ulovlig vis.

– I en tid der Hellas ønsker ukrainere velkommen som «ekte flyktninger,» presser landet tilbake afghanere og andre som flykter fra lignende krig og vold, sier han.

– Dobbeltmoralen gjør narr av de påståtte felles europeiske verdiene som likhet, rettferdighet og menneskeverd, legger han til.

Hellas har hele tiden nektet for at sikkerhetsstyrkene deres utfører ulovlige utkastelser.

I forrige uke opplyste greske myndigheter at en fire måneder lang etterforskning ikke hadde funnet bevis for at praksisen er utbredt.

Publisert:

Krigen i Ukraina

 1. FN avviser russisk påstand om blokkering av atomkraftverk-besøk

 2. Ukraina beskylder Russ­land for atom­terror

 3. – Jeg må komme nærme Putin, for å ta ham med hagla

 4. Knusende kritikk mot Amnestys Ukraina-rapport

 5. IAEA: Reell risiko for atomkatastrofe ved ukrainsk kjernekraftverk

 6. Tre nye skip med mais har dratt fra Ukraina

 1. Krigen i Ukraina
 2. Krigen i Ukraina
 3. Migrantkrisen i Europa
 4. Flyktninger
 5. Asylpolitikk