Folk strømmer til italiensk ytre høyre

Lederen av det innvandrerfiendtlige italienske partiet Lega Nord, Matteo Salvini, opplever medvind for tiden.

Matteo Salvini svarer på spørsmål under en pressekonferanse i Milano sist uke.
 • Michael Seidelin
  Aftenbladet/Politiken
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Italia og Europa blir oversvømt av migranter som skaper frykt og usikkerhet i byene våre, sier han daglig på radio og tv, og gir EU og humanitære organisasjoner skylden for tilstrømmingen av migranter.

– De er medskyldige i denne folkevandringen, og de tjener på den, sier Matteo Salvini, som beskylder redningsfartøy fra humanitære organisasjoner for å operere rett utenfor Libyas kyst, hvor de ifølge ham i praksis tilbyr migranter fri transport til Europa.

Les også

Europeiske ministere møttes om båtflyktninger

180.000 kom i fjor

I fjor kom 180.000 migranter til Italia, og tallet ventes å bli høyere i år.
Matteo Salvini er ikke hvem som helst. Partiet hans, Lega Nord, styrer de norditalienske regionene Lombardia, Veneto og Liguria med drøyt 15 millioner innbyggere, og valg for valg vinner de nye stillinger helt ned til Toscana.

Les også

Italienske byer nekter migranter adgang

Forrige helg feiret han en ny triumf da en konservativ forretningsmann støttet av Lega Nord vant kommunevalget i Genoa, som i flere tiår har vært en rød bastion, og ifølge de siste meningsmålingene har partiet hans gått fram til 14 prosent av stemmene på landsbasis, på tross av at de stort sett kun har kandidater i Nord-Italia samt deler av Toscana.

Grillo mot migranter

Valget ga blandede resultater for komikeren Beppe Grillos parti Femstjernersbevegelsen, M5S. Samtidig styrer M5S fortsatt flere av landets største byer med Roma i spissen, og ifølge en meningsmåling ville partiet få 26,8 prosent av stemmene hvis det var valg nå – en knapp prosent under det regjerende sentrum-venstre-partiet Partito Democratico.

Det kan bli til mer, for Beppe Grillo spiller også det innvandrerfiendtlige kortet. Ifølge en annen meningsmåling mener 83 prosent av italienerne at bølgen av migranter utgjør en fare for Italia.

Beppe Grillo avgir sin stemme under valget i Genoa 11. juni.

– Velgerne ga Grillo et slag i ansiktet. Så hva finner han på nå? Et lite angrep på migrantene, skrev Partito Democraticos leder, tidligere regjeringssjef Matteo Renzi, på Facebook.

Klarer byrden?

Politikere fra Partito Democratico sier i debattene at Italia klarer å bære byrden. Det betegner Beppe Grillo som ren ønsketenkning, og han krever en skjerping av tiltakene mot migrantene, selv om kun et fåtall av dem har som hensikt å bli i Italia.

– Men de blir her. For ingen andre vil ha dem, og EU-reglene krever at de blir her, sier han på møter over hele landet, hvor han spiller på antieuropeiske og særlig antityske strenger.
En allianse mellom Lega Nord og Beppe Grillos bevegelse er usannsynlig, og nyfascistene fra partiet Fratelli d’Italia er isolert.

Til sammen utgjør imidlertid disse kreftene en sterk og svært høylytt stemme i debatten og på sosiale medier, hvor Beppe Grillos unge tilhengere er veldig aktive.

Borgermestere nekter

Lega Nords mange borgermestre stenger asylmottak og nekter å stille nedlagte skoler, gymsaler og andre offentlige lokaler til rådighet for selv kvinner og barn.

Lederen av Fratelli d’Italia, parlamentsmedlemmet Giorgia Meloni, som også er tidligere minister, anklager i The New York Times regjeringen for å lukke øynene for tilstrømmingen av migranter og flyktninger.

– Denne politikken ødelegger kulturen, turismen, sikkerheten – alt. Det kommer ingenting godt ut av det. Ikke engang for migrantene.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
 1. Lega Nord
 2. Italia
 3. Flyktningpolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. Her er Pøbel sitt svar på Haaland-kommentar

 2. Utagerende og truende person på Stokka

 3. De var et av Norges største rockeband. Så raknet det

 4. Du skal lete lenge etter en bedre grillopplevelse enn den du får her

 5. Navnet frigitt etter dødsulykke på Sørlandet

 6. Er Trump i ferd med å miste grepet?