Røde Kors frykter 600.000 koleratilfeller i Jemen

370.000 mennesker antas å ha blitt smittet av kolera i Jemen. Antallet kommer til å passere 600.000 i år, mener den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC). 

Røde Kors frykter en dobling av antall koleratilfeller i Jemen innen utgangen av 2017. Her får ei jente behandling ved et sykehus i Sana. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix
Ei jente bærer vann fra en brønn som antas å være forurenset av kolerabakterien i utkanten av Jemens hovedstad Sana 12. juli. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix
En eldre kvinne får behandling for antatt kolera på et sykehus i Sana 29. juni. Hani Mohammed / AP / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Samtidig advarer FN om at ti millioner jemenitter er i akutt behov for livreddende hjelp i landet, som står på randen av hungersnød.

Siden det siste kolerautbruddet startet i det krigsherjede landet i slutten av april har 1.800 mennesker dødd av den smittsomme sykdommen, ifølge ICRC og Verdens helseorganisasjon (WHO). Over 370.000 mennesker er så langt blitt syke.

– Den store tragedien er at dette kolerautbruddet er en menneskeskapt humanitær katastrofe som kunne vært unngått, sier ICRC-president Peter Maurer i en uttalelse.

Han var søndag i det krigsherjede landet for å vurdere situasjonen.

– Det er en direkte konsekvens av en konflikt som har ødelagt den sivile infrastrukturen og som har tvunget landets helsesystem i kne, sier Maurer.

Saudiarabiske luftangrep

Den jemenittiske Houthi-bevegelsen kontrollerer store deler av Jemen og fordrev den internasjonalt anerkjente regjeringen og presidenten fra hovedstaden Sana for over to og et halvt år siden.

Saudi-Arabia og flere andre land gikk inn i krigen i Jemen i mars 2015 i et forsøk på å få gjeninnsatt den saudivennlige presidenten. Siden er det gjennomført over 100.000 luftangrep mot Houthi-kontrollerte områder, deriblant hovedstaden Sana.

Kolera sprer seg i skittent vann og forårsaker alvorlig diaré, oppkast og uttørring. Sykdommen er lett å behandle og forebygge, men den pågående borgerkrigen har ført til store sammenbrudd i infrastruktur og helsetjenester. Det gjør at mange ikke får hjelp i tide. Uten behandling kan sykdommen føre til død i løpet av få timer.

20 millioner trenger hjelp

Kolera er nå påvist i alle Jemens 22 provinser, og epidemien sprer seg langt raskere enn det ekspertene hadde forutsett.

FN sier søndag at over 20 millioner mennesker trenger humanitær hjelp, og for halvparten av dem er behovet for livreddende forsyninger av mat, vann og medisiner akutt. Det fattige landet helt sør på den arabiske halvøy har en befolkning på 27 millioner.

Flere tusen mennesker er drept og millioner drevet på flukt som følge av krigen. En lang rekke viktige havner på landets rødehavskyst er underlagt en blokade fra Saudi-Arabias militærallianse, noe som hindrer forsyninger av mat og medisiner.

Under halvparten av Jemens sykehus og helsesentre er i dag i drift.

«En skam»

I slutten av juni ba FN verden om å få opp øynene for hva som skjer i Jemen. Hjelpeorganisasjonen CARE fortviler over den humanitære krisen og ber verdenssamfunnet sette en stopper for lidelsen.

– Vi er nå i det 21. århundre, og den nåværende situasjonen er en absolutt skam for menneskeheten, sier Wolfgang Jamann, som er internasjonal sekretær i CARE.

Ifølge Jamann har 60 prosent av landets befolkning lav matsikkerhet, og over halvparten av befolkningen mangler tilgang til rent drikkevann.

– Flere områder i Jemen er kun et steg unna sultkatastrofe, advarer han.

Publisert:
  1. Røde Kors
  2. Verdens helseorganisasjon (WHO)
  3. Jemen

Mest lest akkurat nå

  1. Flere blir lagt inn på sykehus. Er vi på vei inn i neste korona­bølge?

  2. Stavanger-ost best i Norge

  3. Politibil under ut­ryk­ning kolliderte med Porsche i Hille­våg

  4. Siktet for drapsforsøk etter skyting i Stavanger-restaurant: – Min klient er veldig lei seg

  5. Sandnes-kvinne får million­erstatning etter feil­behandling på SUS

  6. Nærbø tok første stikk i europacupen: – Nokre kilo letta frå skuldrane