USA-ledet koalisjon: Sivile får forlate Raqqa
Sivile får forlate Raqqa i tråd med en avtale fremforhandlet av lokale ledere, ifølge den USA-ledede koalisjonen. Det er uklart om IS-krigere får forlate byen.
- NTB

Den ytterliggående islamistgruppas fremmedkrigere er ikke omfattet av evakueringsavtalen, understreker koalisjonen lørdag.
I uttalelsen nevnes ikke syriske IS-krigere, som ifølge flere lokale kilder enten har fått, eller er på vei til å få, fritt leide til IS-kontrollerte områder lenger øst i Syria.
Avtalen ble forhandlet fram av Raqqas sivile lokalråd og stammeledere i Raqqa.
Den USA-ledede koalisjonen sier den ikke har vært involvert i samtalene, men mener evakueringsavtalen vil kunne «berge liv». Nå kan den USA-støttede opprørsalliansen SDF konsentrere seg om å bekjempe IS i Raqqa med redusert risiko for at sivile tap, heter det.
Fram til fredag hadde over 1.100 sivile blitt drept i luft- og artilleriangrep fra den USA-ledede koalisjonen i Raqqa siden 6. juni, ifølge rapporter som den uavhengige britiske organisasjonen Airwars anser som pålitelige.
100 overgitt seg
Raqqa har siden 2014 vært hovedsete i IS' såkalte kalifat. Kurdiskdominerte Syrian Democratic Forces (SDF), som siden i fjor har fått solid støtte fra USA, innledet tidligere i år en offensiv for å erobre byen.
SDF skal ha tatt kontroll over rundt 90 prosent av byen. Den syriskkurdiske YPG-militsen, som inngår i SDF, hevder IS kommer til å tape byen lørdag eller søndag.
– Vi vil ikke tolerere noen ordning der Daesh-terrorister rømmer Raqqa uten å bli stilt for retten, bare for å dukke opp igjen et annet sted, heter det fra koalisjonen, som bruker gruppas arabiske akronym.
Ifølge koalisjonen har rundt 100 IS-krigere overgitt seg i Raqqa i løpet av det siste døgnet.
Syriske IS-krigere
SDF-kilder sier lørdag ettermiddag at busser og lastebiler venter utenfor byen for å kjøre de lokale opprørerne til provinsen Deir al-Zor, som IS fortsatt kontrollerer mye av øst i Syria.
Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) forlot imidlertid den siste gruppa med syriske IS-krigere Raqqa allerede fredag kveld.
– Alle syriske IS-krigere har forlatt Raqqa i løpet av de siste fem dagene, sier SOHR-leder Rami Abdulrahman.
Han anslår at rundt 150 fremmedkrigere er igjen i byen, og også de ønsker å dra samlet til områder under IS-kontroll i Deir al-Zor-provinsen.
– Offensiv i gang
YPG-talsmann Nouri Mahmoud sier til Reuters at kampene fortsatt pågår inne i Raqqa by.
SDF-talsmann Mustafa Bali sier lørdag formiddag at den «endelige» offensiven for å drive ekstremistgruppa ut av byen er i gang.
Han sier det kan ta timer eller dager før byen er frigjort.
– Vi forventer harde kamper de kommende dagene, og kommer ikke til anslå noe bestemt tidspunkt for når vi tror at IS kommer til å være fullstendig beseiret i Raqqa, sier Ryan Dillon, talsperson for de amerikanskstøttede styrkene.
I en uttalelse fra koalisjonen lørdag heter det at de kommer til å fortsatt støtte SDF fram til at IS er endelig beseiret.
Les også
Fakta om IS i Syria og Irak
- Den ytterliggående islamistgruppa IS tok sommeren 2014 kontroll over store områder i Irak og Syria og proklamerte et islamsk kalifat med den syriske byen Raqqa som hovedsete.
- IS kontrollerte på det meste rundt en tredel av Irak, blant annet landets nest største by Mosul, samt rundt halvparten av Syria, mye ubebodde ørkenområder.
- Gruppen sikret seg tilgang til store mengder våpen fra irakiske regjeringsstyrker og tok også kontroll over oljefelter og andre økonomisk og strategisk viktige ressurser.
- IS har de siste årene vært under økende press, først og fremst som følge av massive flyangrep fra den USA-ledede koalisjonen som støtter irakiske regjeringsstyrker og kurdiske opprørere i Syria, men senere også fra Russland som gir flystøtte til syriske regjeringsstyrker.
- Den irakiske byen Ramadi ble gjenerobret i desember 2015, og Mosul ble gjenerobret i juli i år. I forrige uke ble Hawija, den siste IS-bastionen i Irak, gjenerobret.
- I Syria ble IS først drevet ut av grenseområdene mot Tyrkia av USA-støttede kurdiske opprørere.
- Nylig ble gruppen nedkjempet i Hama-provinsen i Syria, og rundt 90 prosent av Raqqa skal være gjenerobret.
- Byen Deir al-Zor står også for fall, men IS har foreløpig bitt seg fast i Eufrat-dalen, i den palestinske flyktningleiren Yarmouk sør for Damaskus, samt i enkelte små lommer av Syria, blant annet i Hama-provinsen.