USA-ledet koalisjon: Sivile får forlate Raqqa

Sivile får forlate Raqqa i tråd med en avtale fremforhandlet av lokale ledere, ifølge den USA-ledede koalisjonen. Det er uklart om IS-krigere får forlate byen.

En irakisk Hummer-jeep kjører langs frontlinjen i Raqqa tidlig i oktober.
  • NTB
Publisert: Publisert:
Stillbilde fra det kurdiske mediet Mezopotamya viser krigere fra den USA-støttede militsen og sivile som har flyktet fra Raqqa fredag. Et stort antall sivile, blant dem kvinner og barn, har flyktet fra de siste nabolagene som IS-kontrollerte i byen. Foto: Mezopotamya Agency, via AP / NTB scanpix
Stillbilde fra det kurdiske mediet Mezopotamya fredag viser sivile som flykter fra Raqqa. Et stort antall sivile, blant dem kvinner og barn, har flyktet fra de siste nabolagene som IS-kontrollerte i byen. Foto: Mezopotamya Agency, via AP / NTB scanpix
Stillbilde fra det kurdiske mediet Mezopotamya fredag viser sivile som flykter fra Raqqa. Et stort antall sivile, blant dem kvinner og barn, har flyktet fra de siste nabolagene som IS-kontrollerte i byen. Foto: Mezopotamya Agency, via AP / NTB scanpix
Stillbilde fra det kurdiske mediet Mezopotamya fredag viser sivile som flykter fra den krigsherjede Raqqa. Et stort antall sivile, blant dem kvinner og barn, har flyktet fra de siste nabolagene som IS-kontrollerte i byen. Foto: Mezopotamya Agency, via AP / NTB scanpix
Stillbilde fra det kurdiske mediet Mezopotamya fredag viser sivile som flykter fra den krigsherjede Raqqa. Et stort antall sivile, blant dem kvinner og barn, har flyktet fra de siste nabolagene som IS-kontrollerte i byen. Foto: Mezopotamya Agency, via AP / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Den ytterliggående islamistgruppas fremmedkrigere er ikke omfattet av evakueringsavtalen, understreker koalisjonen lørdag.

I uttalelsen nevnes ikke syriske IS-krigere, som ifølge flere lokale kilder enten har fått, eller er på vei til å få, fritt leide til IS-kontrollerte områder lenger øst i Syria.

Avtalen ble forhandlet fram av Raqqas sivile lokalråd og stammeledere i Raqqa.

Den USA-ledede koalisjonen sier den ikke har vært involvert i samtalene, men mener evakueringsavtalen vil kunne «berge liv». Nå kan den USA-støttede opprørsalliansen SDF konsentrere seg om å bekjempe IS i Raqqa med redusert risiko for at sivile tap, heter det.

Fram til fredag hadde over 1.100 sivile blitt drept i luft- og artilleriangrep fra den USA-ledede koalisjonen i Raqqa siden 6. juni, ifølge rapporter som den uavhengige britiske organisasjonen Airwars anser som pålitelige.

100 overgitt seg

Raqqa har siden 2014 vært hovedsete i IS' såkalte kalifat. Kurdiskdominerte Syrian Democratic Forces (SDF), som siden i fjor har fått solid støtte fra USA, innledet tidligere i år en offensiv for å erobre byen.

SDF skal ha tatt kontroll over rundt 90 prosent av byen. Den syriskkurdiske YPG-militsen, som inngår i SDF, hevder IS kommer til å tape byen lørdag eller søndag.

– Vi vil ikke tolerere noen ordning der Daesh-terrorister rømmer Raqqa uten å bli stilt for retten, bare for å dukke opp igjen et annet sted, heter det fra koalisjonen, som bruker gruppas arabiske akronym.

Ifølge koalisjonen har rundt 100 IS-krigere overgitt seg i Raqqa i løpet av det siste døgnet.

Syriske IS-krigere

SDF-kilder sier lørdag ettermiddag at busser og lastebiler venter utenfor byen for å kjøre de lokale opprørerne til provinsen Deir al-Zor, som IS fortsatt kontrollerer mye av øst i Syria.

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) forlot imidlertid den siste gruppa med syriske IS-krigere Raqqa allerede fredag kveld.

– Alle syriske IS-krigere har forlatt Raqqa i løpet av de siste fem dagene, sier SOHR-leder Rami Abdulrahman.

Han anslår at rundt 150 fremmedkrigere er igjen i byen, og også de ønsker å dra samlet til områder under IS-kontroll i Deir al-Zor-provinsen.

– Offensiv i gang

YPG-talsmann Nouri Mahmoud sier til Reuters at kampene fortsatt pågår inne i Raqqa by.

SDF-talsmann Mustafa Bali sier lørdag formiddag at den «endelige» offensiven for å drive ekstremistgruppa ut av byen er i gang.

Han sier det kan ta timer eller dager før byen er frigjort.

– Vi forventer harde kamper de kommende dagene, og kommer ikke til anslå noe bestemt tidspunkt for når vi tror at IS kommer til å være fullstendig beseiret i Raqqa, sier Ryan Dillon, talsperson for de amerikanskstøttede styrkene.

I en uttalelse fra koalisjonen lørdag heter det at de kommer til å fortsatt støtte SDF fram til at IS er endelig beseiret.

Fakta om IS i Syria og Irak

  • Den ytterliggående islamistgruppa IS tok sommeren 2014 kontroll over store områder i Irak og Syria og proklamerte et islamsk kalifat med den syriske byen Raqqa som hovedsete.
  • IS kontrollerte på det meste rundt en tredel av Irak, blant annet landets nest største by Mosul, samt rundt halvparten av Syria, mye ubebodde ørkenområder.
  • Gruppen sikret seg tilgang til store mengder våpen fra irakiske regjeringsstyrker og tok også kontroll over oljefelter og andre økonomisk og strategisk viktige ressurser.
  • IS har de siste årene vært under økende press, først og fremst som følge av massive flyangrep fra den USA-ledede koalisjonen som støtter irakiske regjeringsstyrker og kurdiske opprørere i Syria, men senere også fra Russland som gir flystøtte til syriske regjeringsstyrker.
  • Den irakiske byen Ramadi ble gjenerobret i desember 2015, og Mosul ble gjenerobret i juli i år. I forrige uke ble Hawija, den siste IS-bastionen i Irak, gjenerobret.
  • I Syria ble IS først drevet ut av grenseområdene mot Tyrkia av USA-støttede kurdiske opprørere.
  • Nylig ble gruppen nedkjempet i Hama-provinsen i Syria, og rundt 90 prosent av Raqqa skal være gjenerobret.
  • Byen Deir al-Zor står også for fall, men IS har foreløpig bitt seg fast i Eufrat-dalen, i den palestinske flyktningleiren Yarmouk sør for Damaskus, samt i enkelte små lommer av Syria, blant annet i Hama-provinsen.
Publisert: