- Dopet og voldtatt på sydenferie

Det som skulle være en velfortjent ferie sammen med en venninne i Alanya, ble til en ukes mareritt for en 22 år gammel stavangerkvinne.

  • Øystein Skribeland
  • Kristin Skodje
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

25. mai dro 22-åringen til den tyrkiske feriebyen Alanya sammen med en venninne. Dagen etter startet kvinnens mareritt.

Dopet

Venninnene hadde vært på stranden hele dagen. Da de kom tilbake på hoteller på ettermiddagen gikk 22-åringen i baren og bestilte en øl, mens venninna gikk for å ta seg en dusj.

– Bartenderen må ha puttet dop i glasset mitt, for jeg ble plutselig helt slapp i hele kroppen, forteller 22-åringen til Aftenbladet og utdyper:

– Han dro meg oppover trappene og inn på et rom, hvor han voldtok meg. Jeg var klar i hodet, men hadde knapt kraft i kroppen til å gjøre motstand, forteller 22-åringen.

Det er nesten gått to uker siden det brutale overgrepet fant sted, men kvinnen har fortsatt tydelige merker på kroppen når Aftenbladet møter henne i Stavanger.

Trolig planlagt

– Etter voldtekten satte han en sprøyte i høyrearmen min, før han gikk på toalettet. Jeg klarte å komme meg ut i korridoren. Der befant det seg heldigvis noen andre gjester.

Resten av ettermiddagen og kvelden ble merkelig. Kvinnen beskriver det hele som en ut av kroppen opplevelse.

– Jeg var jo ruset. Både legevakten ved Stavanger Universitetssjukehus og fastlegen min har sagt at sprøyten trolig inneholdt amfetamin, for å kvikke meg opp igjen. Dette tyder på at alt var planlagt. Det er ekkelt å tenke på, sier kvinnen.

— Et helvete

– Da jeg våknet dagen etter overgrepet, ønsket jeg å dra på sykehuset med det samme. Ting gikk ikke opp for meg før det, sier 22-åringen.

Hun kontaktet reiseselskapet, som fulgte henne til politi og sykehus, hvor det ble funnet sædrester og blåmerker etter bartenderen.

– Etterpå gikk alt veldig fort.

Det ble nå innledet en rettslig prosess der stavangerkvinnen fikk med seg en representant for reiseselskapet Detur. Noe tilbud om advokatbistand fikk hun ikke, hevder hun.

Bartenderen skal ha innrømmet å ha hatt sex med stavangerkvinnen, men erkjente ikke straffeskyld for voldtekt.

Kritikk

Den norske ambassaden i Tyrkia beklager Deturs håndtering av saken i kjølvannet av overgrepet.

– Det er beklagelig at selskapet ikke kontaktet oss. Vi kunne hjulpet kvinnen med advokat, samt unngått at saken ble blåst uheldig opp i tyrkiske medier. Det har utvilsomt gjort denne hendelsen ekstra ille for henne, sier Cecilie Landsverk ved den norske ambassaden i Ankara til Aftenbladet.

Egne møter

Hun forteller at ambassaden hvert år samler de ulike reiseselskapene til et møte i Alanya-området for å forberede dem best mulig til turistsesongen.

– På disse møtene tar vi opp voldtekt som en egen sak som kan skje. Vi oppfordrer alltid reiseselskapene til å ta kontakt med ambassaden så raskt som mulig dersom gjester har blitt utsatt for overgrep, slik at vi kan bistå med nødvendig hjelp som for eksempel advokat, sier Landsverk.

Les også:

Les også

Opplevde det belastende å bli hengt ut i media

Reiseselskap:

Les også

Detur: – Klar over prosedyrene

Advarer

Landsverk har i sine tre år som ambassadør i Tyrkia vært involvert i flere voldtektssaker.

Har du tips i saken? Kontakt Aftenbladet her

– Vi har sett mange stygge og lignende eksempler som denne de siste årene, sier ambassadøren.

Rundt 20 saker er blitt rapportert og behandlet ved hjelp av ambassaden, men Landsverk utelukker ikke mørketall. Nå ber hun norske kvinner være ekstra påpasselige dersom de planlegger ferietur til Tyrkia i sommer.

– Det er en annen kultur, og det er ingen tvil om at kvinner er mer utsatt for overgrep her, sier Landsverk og legger til:

– Forholder vi oss til statistikken, vil det skje flere voldtekter denne sommeren.

Stavangerkvinnen sier til Aftenbladet at hun ønsker å fortelle sin historie nettopp for å advare andre kvinner som har tenkt seg på charterferie til Tyrkia i sommer.

– Dette er min historie. Jeg ble feilinformert, og følte meg hjelpeløs og alene. Ferien min ble et helvete jeg håper ingen andre må gjennomgå, sier hun.

Vurderer å gå videre

Stavangerkvinnen vurderer å forfølge saken videre rettslig.

– Det er i allmennhetens interesse at slike saker blir rettferdig behandlet, og vi vil derfor hjelpe med videre oppfølging av saken, understreker Landsverk.

Kvinnen kontaktet politi og advokat etter hun kom hjem, etter anbefaling fra UD. Odd Rune Tostrup er 22-åringens bistandsadvokat.

Les også

  1. Opplevde det belastende å bli hengt ut i media

  2. Detur: – Klar over prosedyrene

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Stampuben er deres andre hjem: - Hadde den blitt stengt for godt, ville jeg satt meg ned og begynt å grine

  2. Spiste alene på rommet mens de andre koste seg på julebord. Nå sier hun takk for seg

  3. Ole Kallelid er død

  4. Anita Lundekvam (25) har flyttet og selger bilen: – Vi sparer på de siste vedkubbene

  5. Inger Marie lokket med øde gård på Tinder og fikk full klaff

  6. For 55 år siden kom denne eksotiske retten til Stavanger. Siden har barn og voksne landet over falt pladask for den