Greta Thunberg får Amnesty-pris

Klimaaktivisten Greta Thunberg og skoleelevenes protestbevegelse er tildelt Amnestys samvittighetspris for sin kamp for menneskerettigheter.

Publisert: Publisert:

Foto: ARND WIEGMANN / X90184

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den svenske klimaktivisten Greta Thunberg (i midten) deltok i en skolestreik i Wien forrige fredag. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix

Prisen heter på engelsk «Ambassador of Conscience» og blir delt ut én gang i året. Fredag kunngjorde Amnesty International at den svenske tenåringen Greta Thunberg og skoleelevenes protestbevegelse er tildelt prisen for å ha stått opp for menneskerettighetene.

– Menneskerettighetene og klimakrisen går hånd i hånd. Vi kan ikke løse det ene uten å løse det andre, sier Thunberg, som mener det er en stor ære å få prisen.

I tildelingen vises det til prisvinnernes «unike lederskap og mot».

Skoleelever over hele verden startet protestbevegelsen etter at Thunberg satte seg ned foran den svenske nasjonalforsamlingen hver fredag i stedet for å gå på skolen for å få oppmerksomhet om politikernes manglende innsats for å få klimaendringene under kontroll.

– Dette er ikke min pris, det er alles pris. Det er fantastisk å se anerkjennelsen vi får og vite at vi kjemper for noe som betyr noe, sier Thunberg.

Det er ikke satt noen dato for prisutdelingen ennå.

Publisert:

Les også

  1. Gaute Eiterjord delte 500.000 kroner med klimastjernen Gretha Thunberg. Nå kritiserer han Rogaland MDG

  2. 30.000 marsjerte for klimaet i København

  3. Greta Thunberg vil bruke prispenger til søksmål mot Norge

  4. Hundrevis samlet til klimastreik i Stavanger