Syriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by

Syriske regjeringsstyrker har inntatt mesteparten av byen Maaret al-Numan i Idlib. Byen har hatt stor strategisk og symbolsk betydning for syriske opprørere.

Syriske flyktninger på flukt fra regjeringsoffensiven i Idlib-provinsen.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er første gang på åtte år at styrker lojale til president Bashar al-Assad har gått inn i byen, som ligger nordvest i Syria.

– Den syriske hæren har gjenerobret mesteparten av bydelene i Maaret al-Numan og finkjemmer nå de gjenerobrede områdene, skriver det statskontrollerte nyhetsbyrået Sana.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) forlot de fleste opprørere og jihadister byen etter at den tidligere tirsdag ble stormet av regjeringsstyrker som rykket inn fra flere hold.

Kun noen få krigere ble igjen for å kjempe mot regimestyrkene.

Ved viktig hovedvei

Byen har vært kontrollert av syriske opprørere siden 2012. Den ligger ved hovedveien M5 som forbinder hovedstaden Damaskus med storbyen Aleppo.

Etter flere måneder med luftangrep og kraftig bombardement er byen, som er den nest største i Idlib-provinsen, nærmest forlatt.

Ifølge SOHR har regimet siden fredag tatt kontroll over mer enn 25 byer og landsbyer i omegnen.

Kampene i Idlib har siden desember fordrevet 385.000 av Idlibs innbyggere, mange av dem internt fordrevne fra andre deler av Syria.

Russiske angrep

De siste dagene har russiske luftangrep utløst en ny flyktningstrøm. Hundrevis av kjøretøy har vært på vei til områder som ligger nærmere den tyrkiske grensen. Til tross for at mange sivile er på flukt, har Russland fortsatt å bombe områder ved utfartsveiene, ifølge SOHR.

Misty Buswell fra International Rescue Committee advarer om at den siste opptrappingen bare bidrar til å gjøre den pågående humanitære katastrofen enda verre.

Maaret al-Numan var en av de første byene i Idlib som sluttet seg til opprøret mot Assad i 2011, ifølge innbyggere.

Den ble døpt til «revolusjonens by», og ble et samlingssted for mennesker som ville delta i demonstrasjonene mot regimet.

Publisert: