En politibetjent skutt og drept i Paris

Ekstremistgruppa IS hevder de står bak angrepet hvor en mann væpnet med automatvåpen skjøt og drepte en politibetjent i Paris. To andre ble såret. 

Publisert: Publisert:

Stort politioppbud på Champs-Élysées etter skyteepisoden torsdag kveld. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Champs-Élysées ble stengt etter angrepet. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix 

Frankrikes president Francois Hollande kalte inn til hastemøte i etterkant av skyteepisoden på paradegata i Paris. Foto: AP / NTB scanpix

Gjerningsmannen ble selv drept i skyteepisoden, som skjedde i paradegaten Champs-Élysées i den franske hovedstaden torsdag kveld. Politiet betegner foreløpig hendelsen som en «mulig terrorhandling».

Talsmann Pierre-Henry Brandet i det franske innenriksdepartementet sier gjerningsmannen stanset bilen sin ved siden av flere politifolk før han avfyrte skuddene. Han sier at vitneavhør så langt tyder på at bare én person sto bak.

– Dette er åpenbart dramatisk for politiet og dramatisk for nasjonen, sier Brandet.

Han understreker samtidig at det bare har vært én hendelse i Paris, og ikke flere, som under terrorangrepet i byen i 2015.

IS tar på seg ansvaret

Ekstremistgruppa IS hevder via sin propagandakanal Amaq at de står bak skyteepisoden.

–Gjerningsmannen bak angrepet på Champs-Élysées i sentrum av Paris er en belgier som er IS-kriger, skriver nettstedet.

Ifølge nyhetsbyrået AP har politiet foreløpig identifisert mannen bak skyteepisoden som en 39-åring fra en forstad øst for Paris. Kilder tett på etterforskningen sier til Le Figaro at han var kjent av sikkerhetspolitiet fra en tidligere terroretterforskning.

Torsdag kveld og natt til fredag gjennomsøkte politiet en bolig utenfor Paris som knyttes til mannen.

Champs-Élysées stengt

Skytingen førte til panikk i gatene, og folk rømte ut fra Champs-Élysées og inn i sidegater. Hele gaten ble etter hvert stengt.

Danske Søren Ellegaard forteller at han gikk like ved politimannen som ble drept.

–Jeg gikk på Champs-Élysées da jeg hørte fem skudd fra to våpen. En betjent ved siden av meg gikk ned, det sto fire betjenter der, sier han til danske TV 2.

–Jeg kastet meg ned ved en inngang, og en betjent forsvarte meg, mens de to andre angrep gjerningsmannen, skriver Ellegaard i en SMS til TV-kanalen.

Åstedet for angrepet ligger i øvre del av den i underkant av to kilometer lange gaten, mellom metrostoppene Franklin-Roosevelt og Georges V.

Presidentvalget

Angrepet fant sted bare tre dager før den første valgomgangen i det franske presidentvalget – samtidig som presidentkandidatene møttes til en siste TV-debatt.

I etterkant har flere av kandidatene har uttrykt sin medfølelse på Twitter og varslet at de inntil videre setter valgkampen på pause.

Frankrikes president François Hollande sier han er overbevist om at omstendighetene rundt skyteepisoden på Champs-Élysées peker mot en terrorhandling. Han har kalt inn til krisemøte om saken fredag morgen.

–Vi skal vise den ytterste årvåkenhet, spesielt i forbindelse med valget, sier Hollande, som ikke selv stiller til gjenvalg.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Fond utbetaler 61 millioner kroner til Stavanger

  2. Krever at vgs-elevene får komme tilbake på skolen - kan skje allerede fra tirsdag eller onsdag

  3. Deler av branntomt totalskadd etter Mekjarvik-brann

  4. Ulykke ved vindkraft­verk – mann satt fastklemt i bil

  5. Bil truffet av steinmasser - mann til sykehus

  6. Dramatisk brann- gassflasker eksploderte og bygning kollapset

  1. Paris