Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige

Danmark gjeninnfører tirsdag midlertidig grensekontroll av reisende fra Sverige etter flere voldsepisoder i København som svensker mistenkes å stå bak.

Publisert: Publisert:

De neste seks månedene kan reisende over Öresund-brua fra Sverige til Danmark bli kontrollert. Danske myndigheter vil gjenoppta grensekontrollen tirsdag. Foto: Foto: Patrick Persson / NTB scanpix

  • NTB

Blant episodene er bombeattentatet mot et skattekontor i København i august, som flere svenske menn er siktet for å ha stått bak.

– Vi går målrettet etter den organiserte kriminaliteten. Målet er at vanlige reisende skal påvirkes minst mulig av grensekontrollen, opplyser politidirektør Lene Frank i Rigspolitiet.

Grensekontrollen skal foreløpig vare i seks måneder og skal skje på Øresund-brua mellom København og Malmö. Også reisende som ankommer med ferje til Rønne, Helsingør, Frederikshavn og Grenaa kan bli kontrollert og bedt om å legitimere seg.

Kontrollen vil være basert på stikkprøver. Hvor ofte det blir kontroll, vil avhenge av det aktuelle etterretningsbildet og lokale forhold og trafikkmønstre, ifølge Frank.

Danmark varslet Sverige og EU-kommisjonen i oktober om tiltaket, som innføres for å hindre kriminelle bander i å bevege seg fritt over grensene.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

  2. Sigrid Sollund blir kjempeengstelig hver gang sjefen ber om et møte. Det er hun ikke alene om.

  3. Viking-helten fortsatt taus om fremtiden: – Vil ikke tenke på det nå

  4. Bil begynte å brenne under kjøring på fylkesvei 44

  5. Den kommende Røde Kors-presidenten har alltid en plan. Da sønnen fikk skallen splintret på Utøya, hadde hun 27.

  6. Familie følte seg forgiftet – hadde spist sønnens hasjbrownies

  1. Sverige
  2. Danmark
  3. Grensekontroll