FN ber om rask evakuering fra Moria-leiren etter dødsbrann

Etter at en afghansk kvinne og et lite barn omkom i en brann i Moria-leiren på Lesvos, krever både FN og øyas ordfører at folk flyttes fra den overfylte leiren.

Brannen spredte seg raskt til flere konteinere der folk i Moria-leiren er innkvartert. En kvinne og et barn er ifølge flere kilder omkommet. Foto: In Time News via AP / NTB scanpix
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
En familie forsøker å beskytte seg mot regnværet i teltet de er innkvartert i Moria-leiren. De siste ukene har leiren vært så full at nyankomne må sove rett på bakken. Familier får små telt å bo i, enten i eller utenfor leiren. Etter at leiren ble stengt for nyankomne for en uke siden, er den delvis åpnet igjen, og antall beboere har steget til rundt 13.000. Foto: Michael Varaklas / AP / NTB scanpix
Den overfylte Moria-leiren har vært sprengfull i flere år, men nå har situasjonen blitt uutholdelig, mener leirledelsen og myndighetene på Lesvos, som ber om hjelp fra omverdenen. Den greske regjeringen har på sin side bedt om hjelp fra resten av Europa. Foto: Michael Varaklas / AP / NTB scanpix
Gresk politi holder vakt ved de nedbrente konteinerne. For å gi plass til flest mulig er konteinere stablet oppå hverandre og plassert tett i tett. Foto: Michael Varaklas / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Moria-leiren har kapasitet til å romme maksimalt 3.000 asylsøkere, men har nå nærmere 13.000 beboere.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) kaller situasjonen for kritisk og sier det haster med å finne en løsning.

– Vi ber om at overføringene går raskere og at forholdene i Moria forbedres, sier Boris Cheshirkov, talsmann for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Hellas.

Også ordføreren på Lesvos, Stratos Kytelis, ber om at Lesvos og andre greske øyer blir avlastet umiddelbart.

Ødelagt lyspære?

Beboere i leiren og politikilder har opplyst at det var en afghansk kvinne og hennes barn som døde i brannen søndag ettermiddag. En AFP-journalist så to lik, hvorav det ene var omgitt av gråtende familiemedlemmer. Foreløpig er kun én person offisielt bekreftet omkommet.

Politifolk har hevdet at brannen var påsatt av beboere, men ifølge ubekreftede meldinger var det en ødelagt lyspære som eksploderte og forårsaket brannen.

Etter brannen ble det meldt om uro i leiren, og politiet gikk inn med tåregass. Mandag var situasjonen rolig, men mange beboere skal ha vært redde og stresset.

Frykt for ny ulykke

– Mange flyktninger er så lei seg, de er stresset, de frykter at det vil skje en ulykke igjen, sier Farid, en ung afghaner.

Han forteller at et stort antall politifolk sjekker papirene til alle beboerne.

Det store flertallet av asylsøkerne i Moria-leiren kommer fra land som Afghanistan, Irak, Syria, Iran og Kongo.

Ifølge UNHCR skal bortimot 250 asylsøkere flyttes til fastlandet mandag. Samme dag skulle flere greske ministre vil besøke leiren.

Lesvos har i august og september opplevd et kraftig hopp i antall båter med flyktninger og migranter som tar seg over fra Tyrkia. Brannen skjedde bare en uke etter at leirledelsen ga beskjed om at leiren var så full at den måtte stenge portene.

Publisert:
  1. FN
  2. Flyktninger

Mest lest akkurat nå

  1. Den draps­siktede fra Kongs­berg bodde i Stav­anger

  2. Latvia varsler ny ned­stengning etter smitte­økning

  3. Reagerer på skilting: Steinar Johansens helgetur til Stavanger ble brått dyrere enn forventet

  4. – Aftenbladets forside er ikke avisen verdig

  5. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er gravid

  6. – Min far foreslo at jeg skulle få tatovert bil­cross­bilen. Han sa det på fleip