Trump tapte twitterkamp i ankedomstol

En føderal ankedomstol i New York har slått fast at USAs president Donald Trump handler grunnlovsstridig når han blokkerer kritikere på Twitter.

USAs president Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Domstolen slo fast at presidentens twitterbruk er så offisiell at det å blokkere noen fra den utgjør et brudd på den grunnlovsfestede ytringsfriheten. Presidenten poster daglig alt fra meninger til politiske kunngjøringer på Twitter, noe som gjør presidentkontoen til et offentlig forum, ifølge kjennelsen.

Beslutningen er ventet å få store ringvirkninger innen amerikansk politikk. Domstolen understreker at enhver folkevalgt som bruker sosiale medier til noe tjenesterelatert, bryter ytringsfriheten dersom kritikere blokkeres.

– Regjeringen får ikke fremheve ytringer den er enig med gjennom å blokkere eller undertrykke ytringer den er uenig med, har domstolen slått fast.

Det amerikanske justisdepartementet er skuffet over utfallet, sier talsperson Kelly Laco. Departementet vurderer nå mulige skritt i saken.

Tirsdagens beslutning får mer oppmerksomhet enn en likende kjennelse i januar, da en domstol i Virginia slo fast at en politiker i delstaten også brøt grunnloven ved å blokkere kritikere.

Publisert:
  1. Amerikansk politikk
  2. Twitter
  3. Donald Trump

Mest lest akkurat nå

  1. Slutt etter 110 år: – Jeg synes det er vanskelig å miste jobben

  2. – Føles som et déjà vu

  3. Avlyste konserter, færre publikummere og stor usikkerhet

  4. Dette er de nye korona­tiltakene

  5. Dette betyr de nye tiltakene for idretten

  6. Åpner onsdag: Slik blir den nye brannstasjonen ved Motorveien