Ocean Viking på vei mot Libya igjen

Det norske redningsfartøyet Ocean Viking setter kursen for kysten av Libya igjen, for å redde mennesker i havsnød.

Hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser (MSF) og SOS Méditerranée om bord i det norske skipet Ocean Viking reddet i forrige måned 356 mennesker fra havsnød i Middelhavet. Nå har skipet satt kurs for kysten av Libya igjen. Foto: AP / NTB scanpix
 • Nils Inge Kruhaug - Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Ocean Viking har nettopp forlatt Marseille, klare til å gjenoppta livreddende operasjoner til havs, melder Leger Uten Grenser (MSF) på Twitter.

Det norske redningsfartøyet blir drevet av MSF og organisasjonen SOS Méditerranée. I forrige måned reddet de 356 personer, blant dem over 100 mindreårige, fra synkende båter utenfor kysten av Libya.

Italia og Malta nektet skipet å legge til kai, men etter to uker fikk de 356 om bord slippe i land på Malta. Det skjedde etter at seks andre EU-land hadde sagt seg villige til å behandle asylsøknadene deres.

Italia beslagla

Mandag tok Italia beslag i et annet redningsfartøy, etter at det trosset myndighetenes forbud og tok seg inn i italiensk territorialfarvann.

Om bord i det tyske fartøyet Elonore, som ble operert av organisasjonen Lifeline, var over 100 mennesker reddet fra havsnød utenfor kysten av Libya for åtte dager siden.

– Nå er vi trygt i havn, tvitret kapteinen Claus-Peter Reisch, som oppfordrer givere til å bidra til innkjøp av ny båt ettersom italienske myndigheter har tatt beslag i Elonore.

Redningsbåten Mare Jonio, som i forrige uke plukket opp 99 mennesker i havsnød, meldte mandag at italienske myndigheter «av helsemessige årsaker» har gått med på å slippe de siste 31 om bord i land.

– Deres reise er over, endelig kan det skimtes et snev av medmenneskelighet i horisonten, tvitret det italienske Mediterranea-kollektivet, som opererer båten.

Sterkt kritisk

Ocean Viking setter nå kursen mot Libya igjen, etter å ha byttet mannskap i franske Marseille.

– Skipet setter kurs for det sentrale Middelhavet, der mennesker på flukt fra Libya fortsetter å drukne i sin søken etter trygghet, tvitrer MSF.

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) er sterkt kritisk til redningsoperasjonene og mener at redningsfartøyene med sitt nærvær oppmuntrer mennesker til å legge ut på havet i skrøpelige farkoster.

– Vi har hele tiden vært tydelige på at det er Leger Uten Grenser og SOS Méditerranée som har skapt denne situasjonen, sier Kallmyr.

Forferdelige forhold

– Ingen data bekrefter direkte sammenheng mellom redningsbåter og antall krysningsforsøk, lyder svaret fra MSF.

I begynnelsen av august tok Kallmyr til orde for at de som reddes, bør settes i land igjen i Libya eller Tunisia. Også dette reagerte Leger Uten Grensers styreleder Karine Nordstrand sterkt på.

– Vi vil aldri returnere mennesker til Libya. Vi vet hvilke forferdelige forhold i Libya disse menneskene flykter fra. Vi vet at situasjonen er så desperat at de føler at deres eneste sjanse for å overleve er å flykte over havet, sa hun.

Les også

 1. Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land

 2. Over 350 overlevende om bord på «Ocean Viking»

 3. Kallmyr sier nei til å ta imot mennesker reddet av norsk skip

Publisert:
 1. Flyktningpolitikk
 2. Migrantkrisen i Europa

Mest lest akkurat nå

 1. Joacim Holtan ordnet en utrolig viktig Bryne-seier

 2. Burde vært bedre

 3. Tiltalt våpensamler mener politiet har forvekslet en pyroteknisk bombe med nødutstyr

 4. Vidar Nisja har fått ny jobb

 5. Her starter Stangeland Maskin arbeidet med ny E39 gjennom Lyngdal

 6. Statsministerens kon­tor kan ha brutt enda flere lover og regler