Innspurt på klimatoppmøtet: – Et sannhetens øyeblikk

Indias klima- og miljøminister Bhupender Yadav under det foreløpige plenumsmøtet – en såkalt stocktake – i Glasgow lørdag.
EUs klimautsending Frans Timmermans.
Klimatoppmøtets leder Alok Sharma (t.v.) og USAs klimautsending John Kerry under plenumsmøtet i Glasgow lørdag.
Norges klima- og miljøminister Espen Barth Eide (t.h.) sammen med møteleder Alok Sharma på klimatoppmøtet i Glasgow lørdag.

India er ikke er tilfreds med utkastet til slutterklæring på klimamøtet i Glasgow. EU ber om at teksten godtas «for å gi håp til barn og barnebarn».

 • NTB-AFP-Ritzau
Publisert: Publisert:

– Utviklingslandene har rett til sin rettferdige andel av det globale CO2-budsjettet, sa Indias klima- og miljøminister Bhupender Yadav på et foreløpig plenumsmøte i Glasgow lørdag.

Han minnet om at andre deler av verden har hatt store utslipp av klimagasser i mange år. Det er den ikke-bærekraftige livsstilen og forbruket i rike land som har varmet opp kloden, ifølge Yadav.

Ministeren antydet at India ikke vil godta forslaget om å skjerpe nasjonale klimamål allerede neste år. Dette regnes som svært viktig for å ha en mulighet til å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

– For himmelens skyld

Kort tid etter tok EUs klimautsending Frans Timmermans ordet.

– For himmelens skyld: Ikke ta livet av dette øyeblikket, sa han. Timmermans kom med en innstendig oppfordring om å godta utkastet til slutterklæring av hensyn til barn og barnebarn.

– De vil ikke tilgi oss om vi svikter i dag, la han til.

EU-utsendingens bønn fikk applaus fra andre delegater i salen. Norges klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) tok ordet etter dette og sa at han helhjertet støttet Timmermans' budskap.

– Et sannhetens øyeblikk

Også klimamøtets leder, den britiske ministeren Alok Sharma, har innstendig bedt delegatene om å godta utkastet til slutterklæring.

– Dette er sannhetens øyeblikk for planeten vår, for våre barn og barnebarn, sa han ved innledningen av det foreløpige plenumsmøtet. Møtet er en såkalt «stocktake» der landene kan komme med synspunkter på utviklingen i forhandlingene så langt.

Nesten alle verdens land deltar i klimaforhandlingene i regi av FN. Alle offisielle vedtak må gjøres enstemmig.

Publisert:
 1. Klima
 2. Klimaendringer
 3. Klimatoppmøtet COP26
 4. Skottland

Mest lest akkurat nå

 1. Ola Borten Moe før Stavanger-besøk: Holder legerapport hemmelig

 2. To fra dette lokale metal­bandet tjente over ti millioner kroner i fjor

 3. Da julebordet ble avlyst, fikk Morten en idé

 4. Ny kontrakt for Viking-unggutt: – Glad for å signere for klubben i mitt hjerte

 5. Hvor bor de rikeste i din kommune?

 6. Her kjører brannbilkortesjen til sitt nye hjem