Senatet forbereder resolusjon om Khashoggi-drap

En tverrpolitisk gruppe i USAs senat jobber med en resolusjon der det heter at Saudi-Arabias kronprins var delaktig i drapet på journalist Jamal Khashoggi.

Lindsey Graham var en av dem som reagerte kraftig etter et lukket møte der CIA-sjefen orienterte ledende senatorer om drapet på Jamal Khashoggi. Han er en av forslagsstillerne bak den tverrpolitiske resolusjonen. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Resolusjonsforslaget er først og fremst symbolsk, men viser uroen i Senatet over drapet og Trump-administrasjonens håndtering av saken. Det er ett av flere tiltak som vurderes etter at CIA-direktør Gina Haspel orienterte lederne i Senatet om saken.

Republikaneren Lindsey Graham – en av president Donald Trumps fremste støttespillere – og demokraten Dianne Feinstein står bak forslaget. I teksten heter det at Senatet «med stor grad av sikkerhet» mener kronprins Mohammed bin Salman «var delaktig i drapet».

Graham regnes som en hauk i sikkerhetsspørsmål og har lenge sluttet opp om USAs allianse med Saudi-Arabia. Samtidig var han en av dem som reagerte kraftig etter Haspels presentasjon i et lukket møte tidligere i uken.

– Det er ingen rykende pistol, men en rykende sag, sa Graham, med henvisning til at liket av Khashoggi skal ha blitt partert etter drapet. Graham mener man må være blind for å ikke dele hans konklusjon om at drapet ble organisert og i iverksatt av folk underlagt kronprinsens kommando.

– Dersom Saudi-Arabias regjering skal være i denne mannens hender over lengre tid, vil det være svært vanskelig for meg å samarbeide med dem, fordi jeg mener han er gal, jeg mener han er farlig, sa senatoren fra South Carolina.

Khashoggi ble drept på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul da han skulle hente papirer han trengte i forbindelse med et planlagt giftermål. Den sterkt regimekritiske saudiarabiske journalisten bodde i USA.

<p></p>

Les også

 1. CIA overbeviste senatorer om at kronprins beordret journalistdrap

 2. Republikanere reagerer på at Trump verner om Saudi-Arabia

Publisert:
 1. Amerikansk politikk
 2. USA
 3. CIA
 4. Saudi-Arabia

Mest lest akkurat nå

 1. Båt på land ved Sør-Hidle i natt

 2. Sju nye smittetilfeller på Nord-Jæren

 3. Trafikkulykke i Austråttbakken

 4. Stort amerikansk band bruker Kjerag som hovedmotiv på nytt album

 5. Tøft døgn for Brun og Strandli – har fått psykologhjelp

 6. Finsk medaljejubel: - Helt vilt