Trump hyller rakettfri parade i Nord-Korea

Nord-Korea feiret søndag at det er 70 år siden landet ble grunnlagt. Donald Trump er begeistret over at dagen ble feiret uten at landet viste fram raketter.

Kim Jong-un vinket fra balkongen under søndagens feiring. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:

Soldater marsjerte i takt under søndagens parade. Foto: AP / NTB scanpix

Langdistanserakettene fikk for første gang i år ingen plass i paraden. Nordkoreanske elever var derimot til stede. Foto: AP / NTB scanpix

USAs president Donald Trump (t.h.) er glad for at Nord-Korea og leder Kim Jong-un holdt en militærparade uten langdistanseraketter. Bildet er fra da de to møttes i Singapore i juni. Foto: Susan Walsh / AP Photo / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Soldater marsjerende i takt og panservogner preget gatebildet i Pyongyang, mens jagerfly viste seg fram fra luften. Men langdistanserakettene som Nord-Korea har pleid å vise fram ved tidligere årsmarkeringer, glimret med sitt fravær.

Leder Kim Jong-un fulgte med fra en balkong i en bygning på Kim Il-sung-plassen, med Li Zhanshu som representant fra det kinesiske regjeringspartiet ved sin side. De to vinket til folkemengden nedenfor.

Også USAs president Donald Trump har fått med seg at paraden gikk uten at langdistanserakettene ble vist fram.

– Dette er en stor og veldig positiv markering fra Nord-Korea. Takk, formann Kim. Vi vil begge vise at alle tar feil. Det er ikke noe som er bedre enn god dialog mellom to mennesker som liker hverandre! Mye bedre enn før jeg ble president, skriver Trump på Twitter.

Kinas president Xi Jinping gratulerte også søndag Kim med 70-årsmarkeringen. Xi hyllet det han kalte «en ny historisk æra» for Nord-Korea. Xi sa han ønsker å samarbeide med Kim for å utvikle et sunt forhold mellom Nord-Korea og Kina og å fremme regional fred og stabilitet.

Publisert:
 1. Xi Jinping
 2. Nord-Korea
 3. Kim Jong-un
 4. Jagerfly

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet ønsker tips om brann utenfor kommunehuset i Randaberg

 2. Dramatisk redningsaksjon da bobil havnet i sjøen ved Tungenes fyr - eier er avhørt og politiet avslutter saken

 3. Ordførerne har tre alternativer

 4. En sankthansfest som før i tiden

 5. – Dette finner vi oss ikke i

 6. Én person fraktet til SUS etter brann i Verven-blokk