Alle om bord antatt døde etter flyulykken i Indonesia

Nesten 200 mennesker er etter alt å dømme omkommet etter at et Boeing-fly styrtet i havet om lag 70 kilometer øst for Indonesias hovedstad Jakarta mandag.

Publisert: Publisert:

Pårørende blir fulgt til et krisesenter på flyplassen Soekarno-Hatta i Tangerang. Foto: Tatan Syuflana / AP / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Vrakrester og eiendeler som trolig stammer fra Lion Air-flyet blir undersøkt. Foto: BNPB via AP / NTB scanpix

Lion Air er et relativt nytt flyselskap, men det har vokst seg stort i løpet av kort tid. Illustrasjonsfoto: Trisnadi / AP / NTB scanpix

Pårørende venter på nyheter om det savnede flyet fra Lion Air i Indonesia mandag. Foto / AP / NTB scanpix

Bare 13 minutter etter avgang styrtet det relativt nye flyet av typen Boeing 737 MAX 8 i havet med 189 mennesker om bord.

Flygeren hadde allerede bedt om å få snu på grunn av tekniske problemer, men det var for sent. Radarsignalet forsvant like etter, og sjøfolk i nærheten har fortalt at de så flyet «falle fra himmelen».

Mandag beskrives det som «sannsynlig» at alle om bord i flyet mistet livet i ulykken.

Det er funnet kroppsdeler i sjøen, og dykkere forsøker å nå fram til skroget, som antas å ligge på havbunnen på 35 meters dyp. Det er mandag ettermiddag ikke kjent eksakt hvor flyskroget ligger.

Bilder som myndighetene har lagt ut på Twitter, viser flere gjenstander som få timer etter ulykken var plukket opp fra sjøen, deriblant en deformert mobiltelefon, en opprevet bag og flere vrakrester. Gjenstandene er funnet av mannskapet på et tankskip.

Passasjerflyet er eid av flyselskapet Lion Air og var på vei fra Jakarta til byen Pangkal Pinang, som ligger på en øygruppe utenfor Sumatra.

To måneder gammelt

Flyet var av typen Boeing 737 MAX 8, og ifølge det indonesiske luftfartstilsynet var det bare to måneder gammelt.

Det første europeiske selskapet som tok i bruk denne modellen, var Norwegian, som nå har minst elleve MAX 8-fly i sin flåte.

Ifølge Lion Airs toppsjef Edward Sirait hadde flyet tekniske problemer på den forrige flyvingen, men dette skal ha blitt løst i tråd med produsentens prosedyrer.

Informasjon fra nettsiden FlightAware viser at flyet hadde nådd 5.200 fots høyde før det gikk ned.

Fortvilte pårørende

Fortvilte pårørende ventet mandag på nytt om sine kjære utenfor flyplassen i Pangkal Pinang. Krisesentre er opprettet både der og ved Jakartas flyplass Soekarno Hatta.

Ifølge Utenriksdepartementet er det ingen opplysninger som tyder på at nordmenn var om bord i flyet.

– Ambassaden i Jakarta kartlegger situasjonen nå. Så langt har vi ingen indikasjon på at det er nordmenn involvert, sier UDs pressevakt Ane Haavardsdatter Lunde.

Erfaren pilot

Det var 31år gamle Bhavye Suneja fra New Delhi som førte flyet. Det opplyser den indiske ambassaden i Jakarta overfor DPA.

En ikke navngitt visepresident i et av Indias største flyselskap sier til dagsavisen Times of India at han ville ansette piloten i sommer på grunn av hans plettfrie rulleblad som pilot.

– Vi snakket sammen i juli. Han var en erfaren 737-flyger og med et hendelses- og ulykkesfritt rulleblad var vi veldig lystne på å ansette ham, forteller han.

Ifølge Lion Air hadde Suneja 6.000 flytimer, mens annenflygeren hadde mer enn 5.000.

Bommet på rullebanen

Lion Air er et av landets nyeste og største flyselskap.

Billigselskapet har tidligere vært involvert i en stor ulykke, da et Boeing 737–800 i 2013 bommet på rullebanen da det skulle lande på Bali. Om bord var 101 passasjerer og sju ansatte. Alle kom fra hendelsen med livet i behold.

I desember 2014 omkom 162 personer da et fly fra AirAsia styrtet i havet utenfor Indonesia.

Indonesiske flyselskaper ble i 2007 bannlyst fra å fly til Europa på grunn av tvil om sikkerheten. Siden da har flere selskaper fått gjenoppta flygningene, og i juni i år ble forbudet opphevet. Et tilsvarende flyforbud til og fra USA for indonesiske flyselskaper ble opphevet i 2016.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Motorstopp på motorveien - noe kø

 2. Risa-bil begravd i eksplosjon i vindkraftanlegg

 3. Stavanger først ute med nasjonal bestillingsløsning for koronatesting

 4. Rødt vil ha slutt på anbud i kollektivtrafikken. – Uaktuelt, sier Sp

 5. Ansatt ved intensivavdelingen smittet - smittekilden er usikker

 6. FHI: Stor sjanse for Rogaland blir rødt

 1. Boeing 737
 2. Flyulykker
 3. Indonesia
 4. Jakarta