SAS-fly måtte nødlande på Grønland

Et SAS-fly på vei fra Stockholm til Chicago måtte mandag kveld nødlande. SAS sier det skyldes en kaffemaskin. Besetning og passasjerer er innlosjert på hotell i Søndre Strømfjord natt til tirsdag.

Publisert: Publisert:

Den nærmest regnbuefargede linjen viser ferden for SK-945 til Chicago mandag. Foto: (Flightradar24)

  • Tommas Torgersen Skretting
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

To venninner fra Stavanger var om bord i flyet da den spesielle situasjonen oppsto.

— Vi hadde lagt oss til rette for å sove da lyset i kabinen brått ble tent, slukket etter en viss tid, før det igjen kom på. Da fortalte kapteinen at de hadde oppdaget avgasser i motorene, at dette kunne forårsake brann og at de ville foreta en landing på Grønland.

Dette forteller Therese Engeseth som altså var på vei for å tilbringe noen dager i Chicago uten unger, sammen med venninna Hanne Bergsaker. Mandag kveld satt hun i stedet på en flyplass på Grønland og lurte på om hun fikk overnatting på en nedlagt amerikansk militiærbase. Foreløpig var det familier som ble prioritert.

Snudde på vei mot Labrador

SAS-flyet hadde passert over Grønland og var på vei mot Labrador da det snudde og dreide nordøstover igjen før det landet i Søndre Strømfjord på Grønland.

Passasjerene fikk videre beskjed om at all strøm i kabinen ville bli koblet ut for å redusere faren for brann og at alle måtte forholde seg rolig og ikke få panikk - også når de så tre brannbiler komme mot dem under landingen.

Kontrollert landing

— Det var en helt kontrollert landing, understreker Engeseth, - og alle har det bra.

Flyet skal ha vært av typen Airbus A330-300. Det har en passasjerkapasitet på 264 personer.

SAS har en ganske annen versjon når Aftenbladet får tak i selskapet seint mandag kveld:

— Det oppsto en røyklukt i kabinen som kom fra en kortsluttet kaffemaskin. På bakgrunn av dette besluttet kapteinen å foreta en sikkerhetslanding - at flyet ble møtt av brannbiler er i henhold til standard prosedyrer ved slike landinger, forklarer Anna Nielsen ved SAS sin presseavdeling.

Innlosjert på hotell

Tirsdag morgen sto fortsatt SAS-flyet på Grønland.

— Flyet er til teknisk undersøkelse, og teknikeren har konstatert at kaffemaskinen er årsaken til lukten. Vi sender nå en av våre egne teknikere, som er sertifisert til denne flytypen for å gjøre en siste kontroll, sier Anna Nielsen i SAS' presseavdeling til Aftenbladet.

På grunn hvilebestemmelsene for flybesetningen, er både besetning og passasjerer innlosjert på hotell i Søndre Strømfjord natt til tirsdag.

— Vi forventer at flyet vil ta av mot Chicago tirsdag ettermiddag europeisk tid, sier Anna Nielsen til Aftenbladet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Vgs-elevene får komme tilbake på skolen onsdag

  2. Fond utbetaler 61 millioner kroner til Stavanger

  3. Ulykke ved vindkraft­verk – mann satt fastklemt i bil

  4. Deler av branntomt totalskadd etter Mekjarvik-brann

  5. Bil truffet av steinmasser - mann til sykehus

  6. Dramatisk brann- gassflasker eksploderte og bygning kollapset