Anklages for å ha bombet Tigray-universitet

ETIOPIA: Hæren i Etiopia gjennomførte torsdag et luftangrep mot et universitet i Tigray-regionen, hevder universitetsansatt, som sier at skadene er omfattende.

Etiopiske styrker ruller inn mot Tigray-provinsen.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Den anonyme ansatte har beskrevet angrepet mot skolen i regionshovedstaden Mekele i en epost til nyhetsbyrået AP. Det er usikkert om noen ble såret eller mistet livet.

Torsdag meldte også opprørere i Tigray at flere studenter var såret i et luftangrep mot universitetet. I en post på Facebook lå bilder som viste skadde personer, angivelig i regionshovedstaden Mekele, meldte Reuters.

Nyhetsbyrået har ikke kunnet verifisere påstandene, fordi all kommunikasjon til Tigray-regionen er kuttet. Etiopiske myndigheter har ikke kommentert saken.

Rykker fram

Torsdag meldte hæren at de rykker fram mot Mekele.

– Forsvarsstyrkene våre gjør fremskritt mot Mekele, sier regjeringens talsperson Redwan Hussein til journalister, meldte Reuters.

– Flere byer har falt, la han til.

Krigen har nå pågått i to uker, siden Etiopias føderale myndigheter 4. november innledet en omstridt militæroperasjon mot et opprør fra Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF), som styrer regionen nordøst i landet.

Humanitær krise

Titusenvis er drevet på flukt til nabolandet Sudan, og kampene begynner også å nærme seg flyktningleirene i Tigray, som huser rundt 100.000 flyktninger fra Eritrea.

– Elektrisiteten er kuttet. Drivstoff til generatorene er brukt opp. Da er det 96.000 eritreiske flyktninger i Etiopia uten rent vann, sier talsperson Stephane Dujarric for FNs generalsekretær.

Ifølge Amnesty International kan flere hundre sivile ha blitt drept i en massakre sist uke. Myndighetene i Etiopia har nektet for å ha angrepet sivile. Men ifølge Røde Kors er flere hundre sivile såret, og helsepersonell er blitt angrepet. De mener det er fare for at situasjonen kan utvikle seg til å bli en humanitær krise.

– Det er avgjørende at partene respekterer Røde Kors-emblemet, slik at vi kan få gitt de sårede behandling og levert nødvendig medisinsk utstyr. Vi fordømmer på det sterkeste alle angrep på helse- og hjelpearbeidere, sier utenlandssjef Tørris Jæger i Røde Kors Norge i en pressemelding.

Press

Verdenssamfunnet har lagt et sterkt press på Etiopias statsminister, fredsprisvinner Abiy Ahmed, for å få en slutt på den to uker lange konflikten.

Blant dem er USA, som sier de har bedt både Abiy og TPLF om å trappe ned.

– På dette tidspunkt er ingen av partene interessert i megling, etter det vi hører, sier Tibor Nagy, USAs øverste diplomat for Afrika.

I et brev ber 17 amerikanske senatorer USAs utenriksminister Mike Pompeo om å kontakte Abiy direkte for å få presset gjennom en våpenhvile.

WHO-sjef avviser partiskhet

Den etiopiske hæren anklager lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, som selv er fra regionen, for å støtte opprørerne.

Hærsjef Birhanu Jula sa onsdag til journalister at Tedros har forsøkt å skaffe våpen og diplomatisk støtte til TPLF. Han la ikke fram bevis for påstandene.

– Det har kommet meldinger om at jeg velger side i denne situasjonen. Dette er ikke sant, sa Tedros i en kunngjøring publisert på Twitter torsdag kveld.

– Jeg vil understreke at jeg er kun på én side, og det er siden for fred, la han til.

Tedros får støtte fra sin sjef, FNs generalsekretær António Guterres.

WHO-direktøren var tidligere helseminister i Etiopia under Meles Zenawi som var TPLF-leder og statsminister i landet fram til sin død i 2012. (NTB)

Publisert:
 1. Røde Kors
 2. Etiopia
 3. Verdens helseorganisasjon (WHO)
 4. Amnesty International
 5. Sudan

Mest lest akkurat nå

 1. Denne hekken kan koste 1000 kroner dagen

 2. Navn på omkommet frigitt etter båtulykke

 3. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

 4. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i

 5. Tenåring uten førerkort krasjet i busskur

 6. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»