Slik ble 11 unge menn hjernevasket av en stillferdig imam

I ruinene av et sprengt hus i den spanske byen Alcanar har politiet ikke bare identifisert restene av den antatte arkitekten bak terrorangrepet i Barcelona nylig. De har også funnet tegn på at Abdelbaki Es Satty var dypt involvert i militant islamisme. Så hvordan gikk imamen under radaren?

Ali Yassine, talsmann for moskeen i Ripoll der imamen Abdelbaki Es Satty holdt til, snakker med pressen noen dager etter terrorangrepet i Barcelona.
 • Hans Davidsen-Nielsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

«Ondskapens banalitet» kalte den jødisk-tyske filosofen Hannah Arendt fenomenet under et rettsoppgjør mot en av Nazi-Tysklands byråkrater: Hvordan tilsynelatende vanlige mennesker under spesielle omstendigheter kan begå de mest grusomme og uforklarlige forbrytelser.

Les også

Terrorsiktede utpeker imam som hovedmann i spansk terrorcelle

Rundt om i Europa har det nærmest blitt dagligdags at unge islamister tyr til våpen eller setter seg i en varebil og pløyer gjennom gågatene i kjente storbyer. Som i London, som i Berlin, Stockholm, Nice, Paris, Brussel og finske Turku.

Mange spørsmål

Det er de samme analysene, de samme profilene av gjerningsmennene, de samme spørsmålene som blir stilt på tv: Hvorfor sviktet overvåkningen, sto IS bak og hvordan hindrer vi at det skjer igjen? Helt til interessen fordufter etter noen dager, og vi kan fokusere på andre nyheter – inntil det skjer igjen.

Til å begynne med kunne terrorangrepet i Barcelona se ut som bare enda et i rekken. Etter hvert som spanske politimyndigheter fikk gravd seg gjennom mursteinene i et utbombet hus i byen Alcanar har de imidlertid funnet tegn på at det likevel er noe spesielt ved den seneste saken.

Det skyldes ikke minst antallet involverte fra byen Ripoll, som ligger ved foten av Pyreneene rundt 100 kilometer nord for Barcelona. Totalt besto cellen av 12 menn, de aller fleste var unge brødre med røtter i Marokko.

En mann ber i moskéen i Ripoll, nord for Barcelona.

Under radaren

Likevel lyktes de med å gå under radaren og skjule planleggingen av deres delvis mislykkede angrep, som endte med å koste 15 tilfeldige personer livet og såre over 100, særlig på La Rambla i Barcelona. Selv døde 7 av gjerningsmennene, mens resten nå er i myndighetenes varetekt.

Redningsmannskaper rydder og samler bevismateriale etter eksplosjonen i Alcanar.

Det er knyttet aller størst interesse til imamen i 40-årene, som utnevnes som hovedmannen bak attentatet, og mannen som hjernevasket de unge mennene fra Ripoll.

I løpet av den siste uka har både spanske og internasjonale medier prøvd å kartlegge marokkaneren Abdelbaki Es Sattys liv og undersøke hvordan han tilsynelatende klarte å omvende og radikalisere gruppen i løpet av kort tid uten at myndighetene fattet mistanke.

På overflaten virket de alle velintegrerte med fast jobb og flytende språkevner i katalansk.

Imamen døde

Imamen selv kan man riktignok ikke spørre, siden han endte sine dager i en eksplosjon i huset i Alcanar, hvor gruppen mistet kontroll over 100 oppbevarte gassbeholdere og andre sprengfarlige materialer. Planen var å utløse et langt større angrep mot «monumenter» i Barcelona, skal de fire overlevende fra cellen ha innrømmet overfor en dommer.

Med en død arkitekt måtte den resterende delen av gruppen i stedet improvisere, og dermed gjennomførte de et mindre angrep ved å kjøre en innleid hvit varebil gjennom folkemengden på den berømte gågaten i Catalonias hovedstad.

En journalist peker på navnet til Mohamed Hychamy på oversikten over dem som har gitt penger til moskeen der terror-imamen Abdelbaki Es Satty holdt sine prekener. Hychami var blant de fem terroristene som ble drept av politiet i Cambrils.

En fremmed kommer

I ruinene etter huset i Alcanar har politiet funnet en bok med tittelen «Soldater fra Islamsk Stat i landet Andalucia». Den skal ha tilhørt avdøde Abdelbaki Es Satty, som ellers anstrengte seg for ikke å vekke nevneverdig oppsikt da han for rundt et par år siden dukket opp i Ripoll.

Her slo han seg ned i en trist toromsleilighet og søkte en stilling som imam. Sekretæren for det muslimske samfunnet i byen har fortalt avisen El País at han virket normal og gjorde et godt inntrykk.

– Han kom til bønnen, hjalp til og møtte de troende. Men han var en einstøing, en stillferdig mann, har Hammou Minhaj sagt til den spanske avisen.

Ni sønner

Tilsynelatende tok ingen seg bryet med å interesse seg for Abdelbaki Es Sattys fortid, som man ikke vet mye om siden hans tidlige liv i Marokko. Han ble født omkring 1970 i nærheten av Tanger og fortalte moskeen i Ripoll at han var gift og hadde ni sønner.

Til gjengjeld unnlot Abdelbaki Es Satty ifølge forklaringen å nevne for sin kommende arbeidsgiver at han var tidligere straffedømt og sonet fire års fengsel for hasjsmugling.

Fra andre terrorsaker vet man at kriminelle lar seg bli religiøst omvendte i fengselet når de kommer i kontakt med karismatiske islamister. Under soningen ble Abdelbaki Es Satty venner med en av hovedpersonene bak det store terrorangrepet i 2004 i Madrid, som krevde nesten 200 menneskeliv.

Etter løslatelsen forsøkte spanske myndigheter å få Abdelbaki Es Satty kastet ut av landet, men i 2015 omgjorde en dommer beslutningen fordi han hadde jobb og gjorde en innsats for å bli integrert.

Et dobbeltliv

Abdelbaki Es Satty ser ut til å ha hatt et godt blikk for hvem blant Ripolls unge menn han burde rekruttere. Saken er som tatt ut ifra al-Qaidas håndbok for hvordan man skaper en terrorcelle. Målgruppen er lettpåvirkelige unge menn i alderen 18 til 21 år, som er rene og ikke så tilbøyelige til å sladre om gruppen.

– Fra andre saker vet man at lederen alltid er god til å utnytte andres svakheter og gruppedynamikken. Det er ekstremt kontrollert. Alt er regulert etter strenge salafistiske regler fra martyrdom til hvordan man går på do. Når noen går i en bestemt retning følger de andre i gruppen etter, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp fra Forsvarshøyskolen i Stockholm.

Ifølge Magnus Ranstorp sitter de unge mennene fast og blir formet gjennom videoer fra for eksempel krigssoner i Syria, hvor muslimer blir drept. Lederen fortsetter med å fremheve overgrepene som rammer uskyldige kvinner og barn.

«Betydningsfull oppgave»

– Imamen gir dem en oppfatning av at de er utvalgt til en spesielt betydningsfull oppgave i livet. Radikaliseringen kan gå veldig raskt, og hvis noen i gruppen opplever tvil blir de overtalt av de andre. Det kan godt hende at de unge på overflaten har virket som ganske vanlige og godt integrerte unge menn med marokkansk bakgrunn. Men hva som blir sagt bak lukkede dører er noe helt annet. Hele øvelsen går ut på å skjule hva som blir sagt innad og leve et normalt liv utad, sier Magnus Ranstorp.

Abdelbaki Es Satty blir nå beskrevet som en mester i bedrag, som førte et dobbeltliv og også visste hvordan man fremsto avslappet og sjarmerende. Noen ganger gikk han også i jeans med kortklipt skjegg, noe de andre i gruppen tok lærdom av.

Enkelte i Ripoll har hengt seg opp i at imamen holdt timelange møter i en varebil med spesielt to fra gruppen som menes å ha spilt en ledende rolle, og overtalt de andre til å bli med. Når noen passerte på gaten stilnet praten inne i bilen, noe som vakte mistanke. Likevel gikk de aldri videre til politiet.

Andre i byen har også gitt uttrykk for at venner og familie overdriver når de fremstiller gruppens medlemmer som virkelig velintegrerte. En fetter av en av de terrormistenkte har fortalt El País at man som marokkaner alltid føler seg litt utenfor i Spania.

– Selvfølgelig har vi vokst opp her og kommer godt overens med alle, men vi er og vil alltid være moros (slang for mennesker med marokkansk bakgrunn, red.). På skolen var vi moros, og jentene ville ikke gå på byen med oss. De voksne trodde at vi alle solgte hasj.

Politiets skyld

Den spanske avisen har også klart å komme i prat med foreldrene til 22-åringen som i forrige uke kjørte varebilen gjennom La Rambla og forårsaket 13 dødsfall. Han ble senere skutt av politiet etter en menneskejakt på flere dager.

Ifølge foreldrene hadde de ingen anelse om at sønnen deres Younes Abouyaaqoub var innblandet i militant islamisme, og frasier seg alt ansvar.

– Det er politiets skyld. Hvordan kan en slik imam få lov til å være her?

Hvorfor innså de ikke at han var en farlig mann? De visste at han var farlig i Belgia og kastet ham ut. Hvorfor gjorde de ikke det samme her? Vi bærer ikke ansvaret. Hvordan kan noen gi oss skylden? spør den avdødes far.

Reiste plutselig

For noen måneder siden forlot imamen Abdelbaki Es Satty plutselig moskeen i Ripoll uten nærmere forklaring og fortalte menigheten at han ville reise til Marokko. Det er fortsatt uklart nøyaktig hvor imamen har oppholdt seg, men ifølge borgermesteren i Vilvoorde i Belgia har Es Satty tilbrakt en lengre periode i byen.

Byen er kjent for å være et hjemsted for mange militante islamister som har reist til Syria for å slåss. Samtidig var Belgia sentrum for planleggingen av de store terrorangrepene mot Paris og Brussel.

Hvis man skal tro borgermesteren i Vilvoorde har det også vært kontakt mellom belgiske og spanske myndigheter om Abdelbaki Es Sattys mulige forbindelser til internasjonal terror, men det kunne åpenbart ikke forhindre angrepet i Barcelona.

En som manipulerer

Gjennom en årrekke har forskeren Petter Nesser fra Forsvarets forskningsinstitutt i Oslo undersøkt islamistisk terror i Europa. Han påpeker at angrepene stort sett aldri blir utført av såkalte ensomme ulver, som sitter hjemme foran dataskjermen og lar seg selvradikalisere.

Når støvet har lagt seg viser det seg nesten hver gang at det står en karismatisk «entreprenør» bak de som blir manipulert til å ofre livene sine for islamismen.

– Gjennom historien finner man mange eksempler på at sterke personligheter har klart å danne celler av rotløse unge menn, forklarer Petter Nesser.

Det spesielle med Barcelona-saken er at gruppen består av 12 mennesker, til forskjell fra for eksempel angrepet i Nice forrige sommer, da kun en enkelt mann kjørte en lastebil gjennom folkemengden på strandpromenaden.

Det skal mye til å unnslippe overvåkningen fra sikkerhetstjenestene når såpass mange enkeltindivider er involverte, og en eneste gal kommentar i mobiltelefonen risikerer å avsløre hele planen. Abdelbaki Es Satty har altså vært heldig med opplæringen av de 11 unge mennene fra Ripoll.

Aftenbladet/Politiken

Kilder: El País, The New York Times, The Washington Post, Independent

Publisert:
 1. Barcelona
 2. Terror
 3. Den islamske staten (IS)
 4. Marokko

Mest lest akkurat nå

 1. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

 2. Veton Berisha etter hat tricket: – Serie­gull med Viking ville vært det største

 3. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

 4. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur

 5. Da det var trøbbel med skoene i «Skal vi danse», visste hun at løsningen lå i Hillevåg

 6. Politiet ønsker tips om hen­delser før døds­ulykken i Sandnes