Spanias mest kjente kirke var trolig mål

Landet er kjent for å være iherdige til å pågripe ekstremister. Men en terrorcelle på minst 12 tenåringer og unge menn gikk under radaren.

SAGRADA FAMILIA: Vaktholdet var skyhøyt søndag rundt katedralen Sagrada Familia, arkitekten Antoni Gaudis fortsatt ufullførte mesterverk. Bare turister og skuelystne var politiet overtallige. Kong Felipe av Spania og statsminister Mariano Rajoy var blant dem som deltok på en minnegudstjeneste i katedralen søndag formiddag.
 • Øyvind Lefdal Eidsvik
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Spania hadde vært uten terroranslag i årevis. Landet er kjent som et av de fremste på å avdekke trusler i forkant.

Men det var bare inntil torsdag ettermiddag. Søndag var Barcelona fortsatt i høyspenn. Politiet var utstasjonert langs innkjøringene til de store gatene og turistmålene.

Les også

LES OGSÅ: Politiet tror Barcelona-angriperne planla bombeangrep

Utenfor Sagrada Familia, byens kjente katedral, var fremmøtet av både politi og skuelystne stort, skriver BT.

Fellesnevneren: Mange turister

Ifølge nettavisen El Espanol skal kirken ha vært et av tre opprinnelige mål for terroristene.

Innenfor kirkens kraftig utsmykkede vegger var kong Felipe og statsminister Mariano Rajoy blant de fremmøtte på en minnegudstjeneste søndag formiddag. Flere hundre skuelystne klappet da kongen viste seg utenfor etter gudstjenesten.

Avisen skriver at de tre målene ifølge politikilder var paradegaten La Rambla, Sagrada Familia og byens havneområde.

Alle tre er kjennetegnet av store mengder turister. Sagrada Familia, arkitekten Antoni Gaudis ennå ikke fullførte mesterverk, er Spanias mest besøkte turistattraksjon. Rundt fire millioner besøker kirken årlig. Havneområdet er populært både på dag og kveld, med mange restauranter. Og La Rambla er til enhver tid fylt opp av skuelystne.

Les også

Politiet har mistet sporet etter Barcelona-angriper

Spontane klappsalver

Bare på La Rambla lyktes terroristene. 13 personer døde etter å ha blitt påkjørt av en hvit varebil.

Fra gaten ble åpnet igjen fredag til søndag ettermiddag er livet blitt mer og mer normalisert. Flere butikker er åpnet, og turistene viser ingen tegn på at de er skremt unna. Det største blomsterhavet langs gaten er på Plaça Bouqueria, der gjerningsmannen stanset. Flere ganger i timen brøt det ut spontan applaus fra hundrevis av mennesker som var rundt plassen.

BLOMSTERVEKST: Blomsterhavene langs strekningen terroristen kjørte på La Rambla, har vokst dag for dag. Med ujevne mellomrom begynte de flere hundre som til enhver tid står rundt blomsterhavene å klappe.

Måneder med planlegging

I seks måneder skal terrorcellen ha planlagt angrepet fra et hus i Alcanar, sør for Barcelona, ifølge politiet i Barcelona. Huset var i bruk inntil det eksploderte onsdag natt, med to eller tre fra den minst 12 mann store gruppen inne i huset.

Blant annet er imamen Abdel Baki Essatti antatt å være en av de døde. Imamen var trolig ideologen for gruppen med tenåringer og unge menn.

- Vi ser nå klart at huset i Alcanar var stedet hvor de forberedte eksplosiver for ett eller flere angrep i Barcelona, sa politisjef Josep Lluis Trapero på en pressekonferanse søndag.

Kan ha kjørt over grensen

Eksplosjonen ble først trodd å være forårsaket av en gasslekkasje. Politiet har funnet 120 gassbeholdere som skulle ha blitt brukt i angrepene. Flere biler var leid inn.

Les også

Her har politiet endevendt rommet til antatt terror-imam

Bare én fra gruppen er trodd å være på frifot: Younes Abouyaaquob var søndag fortsatt på frifot. 22-åringen fra Ripoll, en småby mellom Barcelona og franskegrensen, skal ha vært sjåføren som kjørte varebilen nedover La Rambla.

Det er mistanke om at han kan ha kjørt over grensen til Frankrike, selv om politiet har sagt at de ikke har konkrete holdepunkter for hvor han tok ferden.

Tusen på overvåkingsliste

Spania har i årevis klart å avverget en rekke angrep, etter å ha opplevd 2000-tallets verste islamistiske angrep i Europa. I 2004 ble 192 mennesker drept i Madrid.

Bare det siste året skal minst tre konkrete angrep ha blitt avverget. I ett av dem ville en mann stjele en lastebil i Nord-Spania og kopiere Nice-angrepet. I mai ble to marokkanske menn arrestert i Madrid. Også de ble mistenkte for å planlegge et lastebil-angrep. En av dem hadde søkt om førerkort for lastebil.

I tillegg pågrep spansk, britisk og tysk politi i fellesskap det de mener var en terrorcelle på Mallorca i juni. Cellen med seks medlemmer skal ha vært operativ siden 2015.

Ifølge Haras Rafiq i antiekstremisme-organisasjonen Quilliam, er Spania blitt et knutepunkt for IS: Både penger og folk blir sendt gjennom landet på vei til eller fra det såkalte islamske kalifatet.

- Jeg er ikke overrasket. Spania har hatt et problem en stund. Vi vet at over tusen mennesker blir overvåket, sa han nylig til Sky News.

I vinter skal IS ha kommet med trusler på sosiale medier om å angripe spanske reisemål. De har også etterlyst spanske oversettere og fremmedkrigere.

Pågriper tidligere

Spanske myndigheter skal være regnet blant Europas beste til å avdekke terrorplaner.

Det mener de også selv.

- Vi kan overse noe, selvsagt. Men vi er alltid klar over hva vi skal lete etter. Jeg mener vi er ledende, sa Dolores Delgado ved spansk påtalemyndighets terroravdeling til El Pais for tre måneder siden.

Den spanske metoden skiller seg noe fra hvordan Storbritannia og Frankrike jobber: Særlig britene holder en gruppe under oppsyn lenge. Slik får de vite om andre involverte og samlet bedre beviser. Spania fikk lettere adgang til å dømme terrormistenkte ved lovendringer i 2010 og siden i 2015. Spanske myndigheter har pågrepet og dømt folk langt tidligere i prosessen enn i de andre landene.

Barcelona overrepresentert

Samtidig har spanske myndigheter i over et tiår vært bekymret for at særlig Catalonia og Barcelona er preget av relativt mange ekstremister. Området er overrepresentert blant dem som er dømt for terrorrelatert kriminalitet – rundt 40 prosent av totalen.

Ved Real Institut Elcano forklarer Carola Garcia-Calvo til Financial Times at Barcelona er et av områdene av Spania der det finnes flest annengenerasjons innvandrere fra særlig Nord-Afrika.

- Den delen av befolkningen som er mest påvirkelig for jihadisme er andre- og tredjegrads innvandrere fra hovedsakelig muslimske land. Spania har generelt ikke mange av dem. Du finner dem i Barcelona, sier hun.

Les også

 1. Tilsynet varslet Bane Nor: – Al-Qaida oppfordrer til terror mot tog og T-bane

 2. Politiets Fellesforbund ber om bevæpning etter terrorangrepene i Europa

Publisert:

Terrorangrepet i Barcelona

 1. TV-kanal: To pågrepet i Marokko etter Spania-terror

 2. Terrorsiktede utpeker imam som hovedmann i spansk terrorcelle

 3. Politiet bekrefter at antatt Barcelona-angriper er skutt og drept

 4. Terrorangrep i Spania etterforskes i flere land

 5. Spanias mest kjente kirke var trolig mål

 6. Politiet tror Barcelona-angriperne planla bombeangrep

 1. Terrorangrepet i Barcelona
 2. Terror
 3. Barcelona
 4. Mariano Rajoy
 5. Madrid