Obama-administrasjonen med sanksjoner mot Russland

President Barack Obama utviser 35 russiske diplomater etter hackerangrepene i forkant av det amerikanske valget, ifølge Reuters.

USAs president Barack Obama. Foto: Charles Dharapak / TT / NTB Scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg har beordret en rekke represalier som respons på russiske myndigheters aggressive trakassering av amerikanske diplomater og hackerangrep rettet mot den amerikanske valgkampen, sier Obama torsdag.

I tillegg ilegges de to ledende russiske etterretningsselskapene FSB og GRU sanksjoner, skriver New York Times.

Les også

Kreml lover represalier etter USAs sanksjoner

– Alle amerikanere burde bekymre seg over Russlands handlinger. Dette er et svar på Russlands innsats for å skade amerikanske interesser, sier den amerikanske presidenten.

Han oppfordrer allierte til å motsette seg Russlands forsøk på å «blande seg inn i demokratisk styre.»

Les også

FBI og CIA mener Russland blandet seg inn i president-valget for å hjelpe Trump

Varsler represalier

Han varsler at flere represalier vil iverksettes framover. Noen av dem vil ikke bli offentliggjort.

FBI, CIA og andre etterforskningsorganer har konkludert med at Kreml sto bak hackerangrep mot Det demokratiske partiet og valgkampanjen deres i forkant av valget 8. november. Etterforskerne mener dette ble gjort for å hjelpe republikanernes kandidat Donald Trump med å vinne valget.

Det russiske utenriksdepartementet sier at USAs sanksjoner vil skade de bilaterale båndene. Talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, har i forkant varslet at Washington vil møte hard motstand dersom de innfører økonomiske sanksjoner mot Kreml.

Tvilende Trump

Trump må nå avgjøre om han skal heve sanksjonene overfor den russiske etterretningen. Neste måned går han inn i rollen som president, hvor republikanerne i kongressen er blant dem som ønsker å igangsette etterforskning av russisk aktivitet.

Trump har hele tiden kastet tvil over om den russiske regjeringen hadde noe med hackingen å gjøre, og mente at den amerikanske etterretningstjenesten ikke var troverdig. Den påtroppende presidenten har tidligere uttalt at hackingen også kunne være utført av «en sengeliggende mann på 180 kilo,» ifølge New York Times.

– Jeg tror vi skal gå videre med livene våre. Jeg tror at datamaskiner har gjort livene våre veldig kompliserte. Denne tidsalderen har ført til at ingen egentlig vet hva som foregår. Vi har hurtighet, men jeg vet ikke om vi har den sikkerheten vi trenger, sa Trump i et intervju onsdag. (©NTB)

Publisert:
 1. Russland
 2. USA
 3. USA-valg 2016
 4. Barack Obama

Mest lest akkurat nå

 1. Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen fratrer sin stilling - fikk ikke fornyet sikkerhetsklarering

 2. 1,2 millioner nordmenn kan få vaksinen i første omgang - det tilsvarer 70 prosent av risikogruppen og utsatt personell

 3. Åpen konflikt mellom ordførerne i møte om veikutt

 4. – Krokodilletårer fra MDG om Rogfast

 5. Vi har anmeldt 32 juleplater: Bare én får terningkast seks

 6. De trodde munnbind beskyttet. Så gikk de syke på jobb i sykehjemmet.