To drept i demonstrasjon mot Venezuelas president

To personer er drept, blant dem en 17 år gammel gutt, under demonstrasjoner mot president Nicolás Maduro i Venezuela.

En demonstrant plukker opp en tåregassboks som sikkerhetsstyrkene hadde kastet for å spre folkemengden i Caracas. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Titusener av demonstranter deltok onsdag i protesten mot Maduro i Caracas. Foto: AP / NTB scanpix
Demonstranter løper fra politiet i Caracas. Foto: AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Den varslede protesten mot regjeringen, omtalt som "alle demonstrasjoners mor" av opposisjonen, startet i Caracas tidlig onsdag. Det tok ikke lang tid før det kom til sammenstøt mellom demonstranter, politi og støttespillere av regjeringen. Nasjonalgarden tok i bruk tåregass i et forsøk på å løse opp folkemengden som hadde inntatt flere store veier vest i Caracas.

En 17 år gammel gutt som deltok i demonstrasjonen, ble skutt i hodet og fraktet til sykehus. Han ble operert, men døde av skadene, tre dager før han skulle ha fylt 18 år.

– Han døde. Han deltok i opposisjonens demonstrasjon da han ble skutt av noen på en motorsykkel som like før hadde kastet tåregass inn i folkemengden, sier sykehussjef Amadeo Leiva ved Hospital Clinicas Caracas til AFP.

Senere onsdag ble en 23 år gammel kvinne skutt og drept da hun deltok i en demonstrasjon i byen San Cristóbal vest i landet, nær grensen til Colombia. Byens ordfører opplyser til AP at hun ble beskutt av regjeringsvennlige grupper som begynte å omringe demonstranter.

Uavhengighetsdag

Så langt er det ikke angitt noe anslag på hvor mange som deltar i opposisjonens demonstrasjon i Caracas, annet enn et løst formulert "titusener".

Regjeringsvennlige demonstranter i Caracas har varslet en motdemonstrasjon til opposisjonens "alle demonstrasjoners mor". Det er ventet at Maduro der vil tale til sine støttespillere senere på dagen.

Valget av 19. april som demonstrasjonsdag er ikke tilfeldig. Onsdag markerer Venezuela at det er 207 år siden landet skrev under på det som ble første del av uavhengighetsprosessen fra Spania.

Opposisjonen har som mål å fjerne Maduro fra makten og krever løslatelse av politiske fanger.

– Vi må sette en stopper for dette diktaturet. Vi har fått nok. Vi ønsker valg slik at vi kan få fjernet Maduro, fordi han har ødelagt dette landet, sier Ingrid Chacon, en 54 år gammel sekretær, som deltok i opposisjonens demonstrasjon i Caracas onsdag.

Fem drept

Sentrum-høyre-alliansen som utgjør en stor del av opposisjonen, har bedt hæren om å ta avstand fra presidenten. Men mandag uttalte forsvarsminister Vladimir Padrino at hæren står samlet. Statsråden bekreftet hærens "ubetingede lojalitet" overfor Maduro.

I forrige måned vedtok landets høyesterett at den skulle overta nasjonalforsamlingens myndighet. Det førte til masseprotester og internasjonal kritikk. Selv om vedtaket senere ble opphevet, har mange fortsatt å protestere mot det de mener er Maduros stadig mer autoritære styre. Minst fem demonstranter er drept i sammenstøt i løpet av denne perioden.

LES OGSÅ:

Publisert: