Tusen henrettelser siden 1976

<p> En 45 år gammel drapsmann er henrettet i den amerikanske delstaten Arkansas, og om få dager vil USA ha fullbyrdet dødsdom nummer 1.000 siden dødsstraffen ble gjeninnført i 1976.</p>

  • Ntb
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Eric Nance hadde sittet på dødscelle siden 1992, da han ble hentet ut og gitt en dødelig injeksjon tidlig tirsdag morgen, halvannen time forsinket. 45-åringen var dømt for å ha bortført og drept en 18 år gammel kvinne.

En dommer i Little Rock, Arkansas, ga grønt lys for henrettelsen etter at Nances forsvarsadvokater hadde gjort tre forsøk på å få utsatt fullbyrdelsen av dødsdommen ved å hevde at Nance var mentalt tilbakestående og at DNA-prøver kunne bevise at han var uskyldig.

Nance kom ikke med noen siste uttalelse, men fikk oppfylt sitt ønske om to burgere, is og cola før han ble bundet fast til en benk i Cummins-fengselet og gitt giftsprøyten. Kl. 05.30 (norsk tid) ble han erklært død.

Nance er den 998. personen som blir henrettet i USA siden dødsstraffen ble gjeninnført i januar 1976. Dyster milepæl

Fire andre dødsdømte fanger skal etter planen henrettes i andre amerikanske delstater denne uken.

Den neste som står for tur er John Hicks i Ohio som er dømt for å ha kvalt sin fem år gamle stedatter for 20 år siden.

Dermed vil Robin Lovitt bli den 1000. dødsdømte fangen som blir henrettet siden 1976. Lovitt er dømt for å ha drept nattevakten i en biljardhall i 1999, men en rekke fremtredende personer, blant dem spesialetterforsker Kenneth Starr, har forsøkt å få omgjort dommen.

Starr ledet etterforskningen av president Bill Clintons flørt med Monica Lewinsky på slutten av 1990-tallet.

Lovitt hevder at det var en annen mann som sto bak drapet i 1999, og advokatene hans sier at de kunne ha dokumentert dette hvis ikke DNA-bevis var blitt ødelagt på en ulovlig måte.

Tvil om dødsstraff

– Dette er stund for alvorlig ettertanke, men USA er sakte i ferd med å distansere seg fra dødsstraffen, sier David Elliot fra den nasjonale koalisjonen for å avskaffe dødsstraff.

– Antallet dødsstraffer er halvert siden slutten av 90-tallet til rundt 150 per år. Henrettelser er redusert med rundt 40 prosent siden høydepunktet i 1998, legger David til.

Amerikansk høyesterett bestemte tidligere i år at kriminelle handlinger som blir begått av mindreårige, ikke kan straffes med døden. Det resulterte i at 71 dødsdømte ble fjernet fra bødlenes lister. I 2002 fastslo høyesterett at det stred med grunnloven å henrette mentalt tilbakestående.

En meningsmåling fra oktober viser at 64 prosent av amerikanerne er tilhengere av dødsstraff. Det er det laveste nivået på 27 år. I 1994 støttet hele 80 prosent dødsstraff.

– Nå er det stor tvil i offentligheten om de som blir henrettet faktisk er skyldig og det har kastet en skygge av tvil over hele systemet, sier Richard Dieter fra Informasjonssenteret for dødsstraff.

Texas på topp

Delstatene Texas, Oklahoma og Virginia står alene for over halvparten av de 997 henrettelsene som er foretatt siden 1977. Texas har henrettet 355 dødsdømte.

Tilhengere av dødsstraff mener at en partisk presse har sin del av skylda for den fallende støtten.

– Forsvarsadvokater og ankedomstoler har gjort det så dyrt og brysomt at aktor tenker seg om to ganger før han ber om dødsstraff, sier Steven Stewart i påtalemyndigheten i Clark County i Indiana.

Republikanere i Kongressen planlegger ny lovgiving for å få fart på henrettelsene. Vanligvis tar det ti år fra dom til henrettelse, og det mener de er altfor lang tid.

Publisert: