Pandemien stenger USAs tre største byer

I New York, Los Angeles og Chicago beordres folk til å holde seg hjemme for å hindre smitte, men president Donald Trump vil ikke innføre nasjonalt portforbud.

Det råder unntakstilstand i verdensmetropolen New York, der det nå er innført portforbud for alle som ikke har samfunnsviktige oppgaver eller nødvendige ærend. Innbyggerne oppfordres til å unngå offentlig transport.
 • NTB-AP-AFP
Publisert: Publisert:
Over 7.000 har fått påvist koronasmitte i New York, og frykten er stor for at viruset skal spre seg blant delstatens 20 millioner innbyggere.
New York-guvernør Andrew Cuomo beordrer nærmest full nedstengning av byen.
Californias 40 millioner innbyggere har fått portforbud, og bare de som har livsnødvendige ærend som å handle mat, kan gå ut.
iconDenne artikkelen er 678 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Fredag sluttet Illinois seg til listen over delstater der det er innført omfattende tiltak for å bremse koronaepidemien i USA, etter at California og New York kunngjorde tilsvarende restriksjoner.

Alle unntatt personer med funksjoner som er kritiske for samfunnet, må holde seg hjemme for å hindre spredning av koronaviruset, kunngjorde guvernør Jay Robert «J.B.» Pritzker.

Delstaten har 12,6 millioner innbyggere, og 2,7 millioner av dem bor i Chicago, USAs tredje største by.

Målet er å bremse smittespredningen og hindre at belastningen på den amerikanske helsesektoren blir for stor. Det er registrert 18.121 koronasmittede i USA, men sammenlignet med mange andre land blir relativ få testet. Mørketallet kan derfor være høyt.

Så langt er det registrert 233 dødsfall.

New York

Tidligere på dagen hadde New York-guvernør Andrew Cuomo pålagt alle offentlig og privat ansatte som ikke har samfunnskritiske oppgaver, om å holde seg hjemme for å hindre smittespredning.

– Alle må i så stor grad som mulig holde seg innendørs, sa Cuomo og kom samtidig med en klar advarsel om at påbudet vil bli håndhevet og at det vanker bøter for dem som blir tatt i å bryte det.

– Dette er det mest drastiske vi kan gjøre, la han til, og oppfordret samtidig New Yorks innbyggere til å unngå offentlig transport så langt det lar seg gjøre.

– Delstaten New York settes nå på pause, vi er alle i karantene nå, slo Cuomo fast.

Overveldet

Over 7.100 mennesker har fått påvist smitte av koronaviruset i New York, som dermed er USAs hardest rammede delstat.

– Etter hvert som vi tester flere, kommer vi til å få flere positive tilfeller, advarte Cuomo fredag.

– Vi må derfor stenge ventilen, for økningen i antallet smittetilfeller overvelder nå sykehusene våre, sa han.

Apotek og matbutikker får holde åpent, men alle andre virksomheter som ikke regnes som samfunnskritiske må stenge dørene, lyder påbudet fra guvernøren.

Delstaten New York har rundt 20 millioner innbyggere.

Ny levemåte

California, som har 40 millioner innbyggere, har også bedt folk om å holde seg hjemme. Delstaten har pålagt alle virksomheter som ikke er samfunnskritiske å stenge og forbudt alle folkeansamlinger.

Nasjonalgarden er satt inn både i California og i 30 andre delstater for å distribuere mat, rengjøre og bistå på andre måter, opplyste USAs forsvarssjef Mark Esper fredag.

– Vi er i ferd med å begynne en ny levemåte her i Los Angeles, sier byens borgermester Eric Garcetti.

– Det vi gjør, måten vi gjør det på og om vi gjør det riktig, vil avgjøre hvor lenge denne krisen varer, sier han.

Stengte grenser

Det amerikanske forsvaret har klargjort militære sykehus for sivil bruk, samtidig med at USA langt på vei har stengt grensene for utenlandske statsborgere, stanset utstedelsen av visum og bedt amerikanske statsborgere i utlandet om å komme hjem.

Grensen mot Canada og Mexico vil fortsatt være åpen for varetransport og pendlere, men stengt for turister og andre, opplyste Trump fredag. Det tiltaket vil ifølge presidenten redde talløse liv.

Trump: Vi vinner

President Donald Trump har fått hard kritikk for ikke å ha innsett alvoret langt tidligere, noe som ifølge eksperter gjør at USA ligger bak andre vestlige land når det gjelder å innføre tiltak som kan dempe epidemien.

Fredag hevdet han likevel at USA er i ferd med å vinne kampen mot koronaviruset og avviste at det bør innføres et nasjonalt portforbud.

– Vi vinner og vi kommer til å vinne denne krigen, sa Trump.

Publisert:

Korona-viruset

 1. FHI-topp: Må veie ulempen ved å isolere friske smittede opp mot nytten

 2. 24.288 nye koronasmittede registrert siste døgn

 3. Guldvog: – Testing i skoler og barnehager kan nedprioriteres

 4. FHI: I verste fall må 1 av 5 bli hjemme fra jobb hvis smitten får herje fritt

 5. Åtte spørsmål og svar om vaksinen nå og fremover

 6. – Tiltakene plager mer enn sykdommen

 1. Korona-viruset
 2. USA
 3. California
 4. Trump