Reiss-Andersen: - Abiy tilhører en ny generasjon afrikanske ledere

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen hyller fredsprisvinner Abiy Ahmed. – Du har utgjort en ekstraordinær forskjell, sier hun.

Publisert: Publisert:

Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali blir overrakt Nobels fredspris av Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  • NTB

Leder i Nobelkomitéen Berit Reiss-Andersen under utdelingen av fredsprisen til Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali i Oslo rådhus tirsdag. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Abiy Ahmed er tildelt årets fredspris fordi han i løpet av sitt første halvår som statsminister i Etiopia spilte en avgjørende rolle i å slutte fred med nabolandet Eritrea etter flere tiår med konflikt. Han har også satt fart i demokratiseringen i Etiopia og bidratt i flere fredsprosesser i regionen rundt Afrikas Horn.

– Den norske nobelkomiteen har full forståelse for at fred er noe som skapes sammen med andre. Vi har valgt å gi fredsprisen til deg alene fordi vi mener at du personlig har utgjort en ekstraordinær forskjell på flere områder, sa Reiss-Andersen i sin tale til prisvinneren i Oslo rådhus tirsdag.

Valgt sin vei

– Du er blitt kalt en øyeblikkets mann, sa hun. Samtidig pekte hun på at Abiy fortsatt står overfor store utfordringer i hjemlandet.

– Du har slått inn på en vei som vi mener vil befeste freden og fremgangen i ditt hjemland, sa Reiss-Andersen.

Nobelkomiteens leder hyller også Abiy for hans forsøk på mekle mellom Kenya og Somalia, samt hans engasjement i freds- og forsoningssamtalene i Sør-Sudan.

– Du har vist at forståelse mellom naboer er helt avgjørende i en urolig region. Du representerer en ny generasjon afrikanske ledere som innser at væpnede konflikter og etniske fiendtligheter må løses med fredelige midler, sa Reiss-Andersen i talen.

– Klokt valg

Kvinner er sterkt representert i Etiopisk politikk, og landet har også Afrikas eneste kvinnelige president, Sahle-Work Zewde. Reiss-Andersen roser Abiy for kjønnsbalansen i hans regjering.

– Du sendte et sterkt signal da du utnevnte kvinner til 50 prosent av statsrådspostene i din regjering. Som kvinne vil jeg si at det var et klokt valg, sa Reiss-Andersen, som gikk av talerstolen uten å overrekke diplomet og gullmedaljen til nobelprisvinneren.

Dermed måtte hun gå tilbake for å foreta den høytidelige overrekkelsen.

– Kjære statsminister, jeg gikk meg vill i ordene, sa Reiss-Andersen til latter fra salen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Leteaksjonen avsluttes ved midnatt søndag - søket går over i ny fase

  2. Erle fra Stavanger måtte ta et valg som ville forandre livet hennes fullstendig

  3. Her blir familien gjenforent etter 21 uker på hvert sitt kontinent: – Ubeskrivelig

  4. Var på vei over Skagerrak da de så uvanlig farkost

  5. Martin (18) skrev norsk fotballhistorie i Italia

  6. Flere hoggormbitt enn tidligere - dette gjør du

  1. Nobels Fredspris
  2. Berit Reiss-Andersen
  3. Konflikt