Ny type glass reparerer seg selv

Danske forskere har utviklet en ny type glass som reparerer seg selv, og som kan gjøre problemer med riper i mobilen eller steinsprut på biler til fortid.

Publisert: Publisert:

Glass som reparerer seg selv, kan bety at sprekker i mobilskjermen kan høre fortiden til. Foto: Kiichiro Sato / TT NYHETSBYRÅN

 • NTB

Det nye glasset er utviklet på Aalborg universitet. Glasset åpner opp for at riper i mobilskjermer og steinsprut på bilenes frontruter en dag kan være historie.

Ifølge Kacper Januchta, som er en av hovedmennene bak det nye glasset som er utviklet med vannmolekyler, kan det sammenlignes med en badesvamp.

– En svamp suger til seg vann og utvider seg en smule. På samme måte trenger vannmolekylene inn i glasset og får det til å utvide seg, sier han.

På den måten vil ikke en skade forverres, slik som med steinsprut i bilruter. Samtidig bidrar vannmolekylene til å reparere skadene i glasset.

Men som med mye annen ny forskning blir glasstypen ikke satt i produksjon fordi det blir for dyrt. Men kunnskapen kan brukes til å forbedre eksisterende glasstyper, og forskerne har derfor gjort kunnskapen fritt tilgjengelig.

Selv om oppdagelsen løser et av de store problemene med glass, er det likevel en del ulemper med det nye glasset.

– Det kan motstå riper utrolig godt, men det består også av noen grunnstoffer som er helt utrolig dyre. Dessuten er glasset forholdsvis tungt, og det blir matt med tiden, sier Januchta.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Slik kan du med bevisste valg spare over 10.000 kroner

 2. 882 flere rogalendinger, men folketallet minker i disse kommunene

 3. Full isolasjon i koronaperioden for Venstre-leder med sjelden sykdom

 4. Lasse Matberg med i Farmen Kjendis

 5. Silikon-problemer, sa legene da hun fant en kul. Nå forbereder Waneska seg på å dø

 6. Stavanger-paret hadde lagt hyttekjøp på is, men to måneder på hjemmekontor gjorde at de slo til

 1. 5G
 2. Teknologi
 3. Digitalisering
 4. Forskning og vitenskap